Zöld nyom

Felhívás!

Kedves Diákok!

Mivel intézményünk életében nagyon fontos szerepet játszik a környezettudatosság, az egészséges életmód , úgy gondoltuk, hogy szervezetten, még tudatosabban, az országos hálózatba bekapcsolódva szeretnénk folytatni eddigi munkánkat. Célunk az ökoiskolai cím elnyerése. Megalakítottuk az ökoiskolai munkacsoportot, és elkészült az éves munkaterv is.

A ZÖLDNYOM  ökoiskolai program keretében kérünk Titeket, segítsétek a FÖLD mint jelenleg egyetlen élőhelyünk megtisztítását, folyamatos szépítését!
Legyetek Ti iskolánk és lakóhelyetek ZÖLD NYOMA!
- szedjétek össze környezetetekben a szemetet, a műanyag palackokat, elemeket, izzókat, kupakokat!
- gyűjtsétek külön a papírt, a használt olajat!
Ha nincs a közeletekben szelektív gyűjtő, akkor hozzátok be az iskolába!
Nézzetek utána, mi mindenre lehet hasznosítani a számotokra szemétnek minősített dolgokat!
Figyeljétek a faliújság híreit, a honlap információit!


Érdekességek: Ökoanyu ötletei a Praktika magazinból és
a tudatos vásárlást segítő ÖKO címkék

Érdekes cikk a műanyag csomagolásról:
https://www.nokoartdesign.hu/blog/not-longer-life-ujragondolt-csendeletek-a-muanyag-elelmiszer-csomagolasokrol


2020-ban is műanyagmentes július: Élet a műanyagon túl


madáretető1 madáretető2


2019. december  6-án

a XI. osztály tanulói az iskola udvarán

madáretetőket helyeztek ki.Szeged lehet a legzöldebb város

Zöldenergia szempontjából Szeged szerencsés helyzetben van: mind a geotermikus hő-, mind pedig napenergia tekintetében jók a város adottságai. A város szeretné, ha… Szeged lehetne a legzöldebb város (teljes cikk)


Az erdő imája

Az erdőből ne hozzunk el mást, csak emlékeket, és ne hagyjunk ott mást, mint a lábnyomainkat! Erről is szól az itt található cikk


Mennyiség helyett minőség – Terítéken az élelem

Amit főztél, edd is meg!
Bevásárló listával járjunk vásárolni, így elkerülhetjük, hogy felesleges élelmiszereket, termékeket vásárolunk! Gondoljuk át előre, hogy milyen ételeket szeretnénk elkészíteni, ahhoz milyen és mennyi alapanyagra van szükségünk! Sok pénzt spórolhatunk! Hogy hogyan? - a cikkből megtudhatod


Szatyrok úsznak a vizeinkben

2021-től nem lehet olyan eldobható műanyag eszközöket használni az Európai Unióban, amelynél van környezetbarátabb alternatíva. Amiből még nincs ilyen, ott szigorítást ír elő az új jogszabály, visszajönnek a betétdíjak. Az intézkedés nagyon fontos, mert… a teljes cikkért kattints ide


Ültess fát!

A Föld faállományának gyarapítása nagyon fontos.
Afrikában a Szaharától délre, a Száhel-övezetben telepítik a Nagy Zöld Falat, amely 15 km szélességű erdősávot, amely keresztülszelné majd az egész kontinenst az Atlanti-óceántól az Indiai –óceánig, mintegy 8000 km hosszan. Ennek megvalósításában 20 ország vesz részt. Ez a bolygó fenntarthatóságának kiemelkedő jelentőségű vállalkozása. Cél az, hogy … (A folytatáshoz kattints!)


Az ivóvíz értéke

A klímaváltozás, a rohamos ütemben növekvő népesség és a pazarló túlfogyasztás miatt 2050-re minden negyedik embernek krónikus vagy ismétlődő vízhiánnyal kell szembenéznie.
Miként óvhatjuk meg a vízbázisunk egészségét? A folytatásban erre is választ kaphatunk…


Szegedi Városkép és Piac Kft. szeptember 20-ára rendelt az iskolától (sütőtanműhelytől) 1500 db terméket, melynek fele-fele arányban pizzás és kakaós csiga volt. Az autómentes napon osztották szét a biciklisek között ezt a péksütemény mennyiséget, egy – egy kísérő ásványvízzel.
https://szeged.hu/hirek/30668/automentes-nap-a-zold-varos-jegyeben-szegeden


horvát2 horvát3 horvát1Szabó Kitti XI. osztályos tanulónk 2019. április 23. és május 2. között részt vett a D2 szervezésében egy Erasmus+ cserediák programon a horvátországi Veli Losinjban. A diákok a program keretében többek között arról tanultak, hogy hogyan lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, hogyan éljünk hulladékmentesen (“zero waste”) és mi az az etikus vásárlás. Készültek újrahasznosított ajándéktárgyak hulladékból és a szemét mennyisége is csökkent a délutáni tengerparti takarítások után.


Okosvárosok 

Sokan még ma is csak illúziónak tekintik az okosvárosok gondolatát. Mások attól félnek, hogyha lesznek ilyenek egyáltalán, akkor ezek kulcsai rossz kezekbe kerülnek.
Ma már azt senki sem tagadja, hogy vannak olyan városok, ahol az ott lakók a technológiák nyújtotta előnyöket élvezik.
Mi az okosváros? A folytatásban erre is választ kaphat…


Hulladékcsökkentési Hét – egy környezettudatos akció, amelyet minden év november utolsó hetében rendeznek meg. Ezen eseményen keresztül hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, a mennyiség csökkentésének, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.
A műanyagok miatt komoly veszélyben vannak a vizek, a levegő, a föld, az állatok, a növények és mi, emberek is. A 21. század embere a műanyagkorban él. Csupa mesterséges anyag vesz körül bennünket. A ma emberének fő gondja az, hogy mit kezdjen a lebomlásra képtelen anyaggal.
Folytatás…


Meghirdették a műanyagmentes júliust, amelyhez bárki csatlakozhat, hiszen nem kell mást tenni, mint kerülni az  egyszer használatos műanyag termékek vásárlását, használatát.
Ez a kezdeményezés 2011-ben Ausztráliából indult.
Csatlakozzunk Mi is ehhez a környezettudatos szemlélethez, mozgalomhoz!


2018. június 1-jén csatlakoztunk a “Zöldenjobb” elnevezésű mozgalomhoz!
Zöld pólóAz Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés célja, hogy elősegítse az italos kartondobozok gyűjtését és újrahasznosítását. A szervezet a Környezetvédelmi Világnaphoz (június 5.) kapcsolódva ”Zöldenjobb” elnevezéssel mozgalmat indít, melyhez iskolánk is csatlakozott.
2018. június 1-jén pénteken egy zöld póló vagy zöld felsőrész viselésével fejeztük ki a környezettudatosság iránti elkötelezettségünket és a mozgalomhoz való csatlakozásunkat. Tegyünk lépéseket a környezettudatos szemléletmódért, az italos kartonok szelektív gyűjtéséért, egy élhetőbb környezetért!


Föld Napja – 2018. április 22.

Legyen műanyagmentes a világ! – ez az egyik legfontosabb célkitűzése az idei Föld Napja rendezvénysorozatnak. Hazánkban 28. alkalommal, globálisan már a 48. éve hívják fel a környezetszennyezésre a figyelmet.
A zero waste, vagyis a hulladékmentes életmód a XXI. századi körülmények között megvalósíthatatlannak tűnik, bár korántsem az. A legfőbb cél az, hogy kicsi lépésekben eljussunk odáig, hogy csak minimális szemét kerüljön a kommunális kukákba. Megoldás a komposztálás és a szelektív gyűjtés.
Bővebben itt olvashat a Föld Napja 2018 -as programról!


Zöldjárat 5

2018. február 21-én 11:00-12:30 óra között a ZÖLDJÁRAT, azaz Tóth Pál matematika–fizika szakos tanár tartott a 9. 10. és XI. évfolyamos diákjainknak foglalkozást a zsibongóban.

Zöldjárat 1A téma a fenntarthatóság, környezettudatosság, energia, energiagazdaságosság, megújuló energiaforrások, zöldenergia, zöldgondolat – a természet törvényeinek megismertetése, a természettudományok megszerettetése a fiatalokkal.
Mottója: amit szeretünk, arra vigyázunk – Energia a holnapért!
Zöldjárat 4A tanár úr már 2007 novembere óta járja az országot mozgó szertárával. Célja az, hogy megmutassa: a világot szemlélni, megismerni és megérteni – szép. Megőrizni – fontos.
Vallja, hogy a jó kísérlet a hétköznapi tárgyakon mutatja be a körülöttünk lévő jelenségeket.
Hitvallásának Bor Zsolt fizikus, akadémikus gondolatát tartja: a fizikai, kémiai és biológiai alapműveltség nélkül felnövekvő generáció önmagára veszélyesen fog élni a harmadik évezred technológiai környezetében. Zöldjárat 3Ez a huszonegyedik század legsúlyosabb környezetvédelmi kockázata.
A ZÖLDJÁRAT az Elmű- En Home ingyenes iskolai programja.
A tanulóink önmaguk is alanyai lehettek egy-egy kísérletnek.
A folyékony nitrogénről megtudhatták, hogy forráspontja mínusz százkilencvenhat Celsius-fok.Zöldjárat 2 Kézre csorgatva fehéren gomolyog.
Különbséget tettek a napelem és a napkollektor között is.
Élvezetes, látványos bemutató volt.
Köszönjük, hogy a mi iskolánk diákjai is részesei lehettek ezen élményeknek. A hallott információkat hasznosítani tudják a mindennapokban, és az intézményünkben működő Zöld Nyom programban.


Fűts okosan! kampány 2018

Napjainkban jelentős egészségügyi kockázati tényező a légszennyezettség, melynek egyik fő okához, a kisméretű szállópor kibocsátásához legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá.Fűts okosan 3
A Földművelésügyi Minisztérium által indított, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezésében került lebonyolításra a „Fűts okosan!” komplex felvilágosító és tájékoztató kampány, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire és káros hatásaira. A program bemutatta a helyes fűtési technikákat is.
A kampányban a 14-18 éves korosztály volt a célcsoport.
Fűts okosan 5A program megvalósításának módja: vándor-kiállítás
A kiállítási anyag bemutatta a helyes kályhaválasztás szempontjait, a tüzelőberendezés környezetbarát működésének kritériumait, a tüzelőberendezésekre vonatkozó egyre szigorodó jogszabályi hátteret, a helytelen tüzelésből származó kisméretű por egészségügyi hatásait, az illegális hulladékégetés során keletkező káros anyagok emberi egészségre kifejtett hatásait, a különböző hulladékok kezelésének helyes módját.
A kiállítás anyagát iskolánkban a zsibongóban lehetett megtekinteni 2018. február 19 – 2018. február 23-a között.
Szervezetten tanulóink osztályfőnöki órák alatt látogatták a tárlatot, és beszéltek a korszerű fűtési technikákról.


2017. novemberének első napjaibanMadáretető 2 Madáretető 1 kihelyeztük a madáretetőket az iskolaudvaron Sarró András tanár úr vezetésével.
A 9. húsfeldolgozó osztály készítette az etetőket műanyag hulladékokból.2017. október 11-én 9.H 19.H 2a 9. húsfeldolgozó osztály osztályfőnökükkel (Sarró András) kirándulást tett az őszi napsütésben a Rotary- Tanösvényen.
XII. 1XII. 2XII. 4

2017. október 12-én a XII. osztály osztályfőnökükkel (Csabáné Neográdi Irén) és Gere Zsuzsanna tanárnővel őszi kirándulást szerveztek a Rotary-Tanösvényre. Az ősz gyönyörű terméseit fotózták, gombagyűjtemény albumba készítettek rajzokat, fényképeket.


2017. szeptember 15-én intézményünk tanulói és tanárai csatlakoztak a  TeSzedd!TeSzedd06TeSzedd05 TeSzedd04

2017 hulladékgyűjtő kampányhoz, az “Önkéntesen a tiszta Magyarországért”, önkéntes várostakarítási akcióhoz.

TeSzedd02 TeSzedd03 TeSzedd01

Az esemény célja a környezetvédelem erősítése. Iskolánk körül és  tágabb környezetében szedtük a szemetet, hulladékot.


2017. június 2-án csatlakozunk a “Zöldenjobb” elnevezésű mozgalomhoz:
Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés célja, hogy elősegítse az italos kartondobozok gyűjtését és újrahasznosítását. A szervezet a Környezetvédelmi Világnaphoz ( június 5.) kapcsolódva “Zöldenjobb” elnevezéssel mozgalmat indít, melyhez iskolánk is csatlakozik.
2017. június 2-án pénteken egy zöld póló vagy zöld felsőrész viselésével szeretnénk kifejezni a környezettudatosság iránti elkötelezettségünket és a mozgalomhoz való csatlakozásunkat. Kérünk minden tanulót, pedagógust, iskolai dolgozót, hogy ezen a napon egy zöld pólóban vagy zöld felsőrészben jelenjen meg!
Tegyünk lépéseket a környezettudatos szemléletmódért, az italos kartonok szelektív gyűjtéséért, egy élhetőbb környezetért!

http://www.premiercom.hu/download/IKSZ/Zoldenjobb%20felkero.pdf


2017. április 27-28. a Projekthét keretében a téma: Környezettudatosság, fenntarthatóság minden osztálynak. A programok a két napon külön órarend szerint zajlanak 8:00-12:00 óráig.
A szaktanáraink előadásokat, játékos feladatokat állítottak össze az alábbi témákban:
Az vagy, amit megeszel / Önjáró kukáshajó / Ökológiai lábnyomunk / Környezetvédelem – szövegértés / Környezetbarát termékcsomagolás / Újrahasznosítás lehetőségei / Egészséges táplálkozás – környezettudatos vásárlás / Angol-és német nyelvi játékos feladatok a témában / Kisfilmek a környezetvédelem, ökolábnyom, környezettudatosság, fenntarthatóság témaköréből / Látogatás a szegedi Móra Ferenc Múzeumba – Csak egy Földünk van – a múzeum állandó természetvédelmi kiállításának megtekintése.
A tanulók hasznos információk birtokába jutottak az egyes órák, foglalkozások alatt.


Iskolánk elnyerte az ÖKO iskola címet!

2016. december 10-én az ÖKO iskola cím ünnepélyes átvételére került sor Budapesten a Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

119 iskola kapta meg első alkalommal az Ökoiskola címet. Tóth Ilona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese adta át az elismerő okleveleket.ÖkoOklevél
2017-ben az Ökoiskolák száma az országban megközelíti az ezret.
51 intézmény kapott Örökös Ökoiskola címet, melyet Varga Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője nyújtotta át.32 intézmény második alkalommal nyerte el az Ökoiskola címet, melyet Román István, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára adta át.
A címátadót követően Somogyi István az EMMI köznevelés stratégiai szakrefense
„A globális felelősségvállalásra nevelés”, majd „Vegyük kézbe a lábnyomunkat” címmel Dr. Vásárhelyi Tamás muzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugdíjas munkatársa tartott előadást.
Ezután Dr. Kaposi József az OFI főigazgatója gratulált az intézmények vezetőinek és köszönte meg munkájukat.
Az ünnepség idején a kiállítótérben fenntarthatóságra neveléssel foglalkozó szakmai szervezetek mutatták be programjaikat, kiadványaikat.
Iskolánk NATURA 2000kiadványokat is kapott ajándékba.
Az eseményről bővebben itt lehet tájékozódni:
http://ofi.hu/hir/unnepelyesen-atadtak-az-idei-okoiskola-cimeket

vagy
http://ofi.hu/okoiskola

 Fotók elérhetősége:
https://drive.google.com/drive/folders/0ByMO8wm28gVgZ1JyNjJ0VGtFZkU?usp=sharing

Az Oklevelet a főbejáratnál helyeztük el. A környezettudatos nevelés és a vállalt feladatok teljesítése a munkatervben rögzítettek szerint folyik.


2016. november 15-én és 16-án projektnapok voltak iskolánk minden tanulója számára. Téma: Víz – Tisza
Minden osztály 1-1 napon külön órarend szerint vett részt tematikus órákon.
Matematika órán a témával kapcsolatos számítási feladatokat oldottak meg a diákok (arány, százalék), osztályfőnöki órán filmet néztek a Tisza ciánszennyezéséről, a folyó szabályozásáról.
Nyelvi órákon (angol, német) játékos feladatokat kaptak.
Magyar nyelv és kommunikáció órán irodalmi vetélkedő, földrajzi nevek helyesírása, szövegértési feladatok megoldására került sor.
Labor gyakorlaton a szennyvíztisztítás volt a téma.
Pék technológia órán a víz szerepét hangsúlyozták a sütőiparban.
Természetismeret órákon a folyók felszínformálása, a víz kémiája, az ivóvíz szerepe került középpontba.projekt1116_0

projekt1116_3

projekt1116_2 projekt1116_1

Mindkét napon 1-1 osztály (XIV. és 10. H) végigjárta a Rotary Tanösvényt, tanulmányozta a Tisza-Maros ártér állat-és növényvilágát, az ott élő gombákat.

 

 Tök 12
Ősszel
 tanulóink lelkes munkával szépítették, rendezték az iskola zöld területeit. Fákat, cserjéket, virágokat ültettek.
A 60. évforduló alkalmából felavatott Kopjafa köré virágokat, kis díszkertet alakítottak ki Szegváriné Farkas Gabriella tanárnő iránymutatásával.

faultetes092016. október 10-én Sarró András tanár úr vezetésével iskolánk tanulói az udvarban lévő fákra madáretetőket helyezett ki, és az udvarban álló diófa alól begyűjtötték a termést.
A madáretetők feltöltéséről folyamatosan gondoskodnak a diákok.

2016. szeptember 30-án a Gólyaavatás után a 9. pék és a 9. húsfeldolgozó-pék osztály osztályfát ültetett az iskola udvarán.
A fákat kis táblák jelölik, az osztály feladata a gondozásuk, rendszeres öntözésük a tanulmányaik ideje alatt.


2016. május 30-án 11:00-13:00 óra között iskolánkban a ZÖLDJÁRAT, azaz Tóth Pál fizikatanár tartott diákjainknak foglalkozást a zsibongóban.
A téma a fenntarthatóság, környezettudatosság, energiagazdaságosság, megújuló energiaforrások, zöldgondolat – a természet törvényeinek megismertetése, a természettudományok megszerettetése a fiatalokkal.
Mottója: amit szeretünk, arra vigyázunk.
A tanár úr már 2007 novembere óta járja az országot mozgó szertárával. Célja az, hogy megmutassa: a világot szemlélni, megismerni és megérteni – szép. Megőrizni – fontos.
Vallja, hogy a jó kísérlet a hétköznapi tárgyakon mutatja be a körülöttünk lévő jelenségeket.
Hitvallásának Bor Zsolt fizikus, akadémikus gondolatát tartja: a fizikai, kémiai és biológiai alapműveltség nélkül felnövekvő generáció önmagára veszélyesen fog élni a harmadik évezred technológiai környezetében. Ez a huszonegyedik század legsúlyosabb környezetvédelmi kockázata.
A ZÖLDJÁRAT az Elmű- ÉMÁSZ en Home ingyenes iskolai programja.
A tanulóink önmaguk is alanyai lehettek egy-egy kísérletnek.
A folyékony nitrogénről megtudhatták, hogy forráspontja mínusz százkilencvenhat Celsius-fok.
Kézre csorgatva fehéren gomolyog.
Különbséget tettek a napelem és a napkollektor között is.
Élvezetes, látványos bemutató volt.
Köszönjük, hogy a mi iskolánk diákjai is részesei lehettek ezen élményeknek. A hallott információkat hasznosítani tudják a mindennapokban, és az intézményünkben működő Zöld Nyom programban.


2016. március 10-én az iskola udvarán két gyönyörű fenyő csemetét ültettek végzős diákjaink.
A fákat Kálmán Tünde 12. húsfeldolgozó-pék osztályos tanuló ajánlotta fel.
A faültetés a Zöld Nyom – Ökoiskola program keretében valósult meg, hagyományteremtő szándékkal azért, hogy a ballagás után is „ nyom”ot hagyjanak iskolájukban tanulóink.