Szakmák éjszakája

SZEJ_2017logoEbben az évben iskolánk is részt vesz a szakmák éjszakája elnevezésű programban, mely az idei évben április 21-én kerül megrendezésre!

Országos helyszínek, információk: http://szakmakejszakaja.hu/
Facebookon: https://www.facebook.com/szakmakejszakaja/

Az eseményről készült rövid video az alábbi linken érhető el:
2017. Szakmák éjszakája a Fodorban /video/

Programjaink:

Készítsd el a reggelidet! 1. – Igazi 3D sertéspuzzle, virslitöltés és –kóstolás

Készítsd el a reggelidet! 2. – Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet!

Készítsd el a reggelidet! 3. – Finomat, szépet, édeset: mézeskalács-díszítés

Készítsd el a reggelidet! 4. – A tejtermék sem maradhat ki a reggeliből

Készítsd el a reggelidet! 5. – Tavaszi szivárvány (ezerszínű káposzta)

Fűben-fában orvosság van: ismerkedés a fűszerekkel, gyógynövényekkel

Csokoládé: finom, egészséges és nem tilos – Amit eddig nem tudtál…

Tudod-e, mi van a tányérodon? – Beszélgetés az egészséges táplálkozásról

Az vagy, amit megeszel – Mennyire egészségesek az élelmiszerek?

„Fodros” Teaház – egy kis szusszanás két pörgős program között

Játszótér – Minden, ami szakma, kicsit másképp

2017. április 21-én 18:00-22:00 óráig iskolánk is csatlakozott a Szakmák éjszakája 2017 országos rendezvénysorozathoz.
A programjaink célja az volt, hogy az általános iskolás tanulók, szüleik, a felnőttoktatás iránt érdeklődők betekinthessenek az iskolánkban folyó szakképzésbe, oktatott szakmáinkba.
Az élelmiszer-ipar területén belül lehetőség volt elmerülni a sajtkészítés rejtelmeibe, elleshették, kipróbálhatták a kalácsfonás technikáját, a perec készítését.
A húsipari technológia keretében a tanműhelyben láthatták a juhbeles virslihez szükséges húspép elkészítését, fűszerezését, a töltést. Aki kedvet kapott a töltéshez, részese lehetett a munkának.
Nagy sikere volt a 3D-s félsertés puzzle-nak. A már előre felbontott, lecsontozott részeket a szakoktató kollégáink összerakták. „A kis mesterek” a félsertésről eltávolíthatták a bőrét, a csontokról leemelhették a csont nélküli oldalast, a combot, a rövid-és hosszú karajt, a szűzpecsenyét, a csont nélküli csülköt, a lapockát.
Ezután tanári segítség nélkül „építették vissza” a csontok tanulmányozása után a megfelelő helyre a húsokat.
Minden tanműhelybe ellátogató beöltözött a higiéniai előírásoknak megfelelően. Kipróbálhatták a lánckesztyűt és láncmellényt is.
A munka elvégzése után termékeinkből kóstolhattak: disznósajtot, májast, száraz kolbászt, száraz szalámit, frissen sült sertéshúst, sült virslit.
Minden állomáson pontokat lehetett gyűjteni, amelyet távozás előtt kis reggeliző csomagra lehetett beváltani. A csomag a meghirdetett mottóhoz – „Készítsd el a reggelidet!” – méltóan tartalmazott egy zsemlét, egy fél pár virslit, egy kis darab sajtot.
A gyakorlati bemutatók mellett mézeskalács díszítés anyák napjára, a laborban kísérletek – „ezerszínű káposzta” , előadás fűszer-és gyógynövényekről, a csokoládé rejtelmei, elméleti tudnivalók a helyes táplálkozásról, a zsibongóban „Játszótér” – a szakmák megismerése kvíz, totó, teszt formájában. Készíthettek karkötőt a géptanműhelyben fellelhető anyagokból.
Aki egy kis csendre, nyugalomra vágyott a keleti hangulatú teaházban megpihenhetett.
Finom teákat, a tanműhelyben készített édes – és sós teasüteményeket kóstolhatott.
Többen kitöltöttek egy tea totót is, amelyben új ismeretekkel gazdagodtak.
Minden résztvevő szóróanyagot is kapott a képzéseinkről, a nyári gyermek –és felnőtt péktáborainkról.

A Szakmák éjszakája 2017 rendezvény szponzorai:
Backaldrin Hungaria KFT. Szigetszentmiklós-Lakihegy
Novoth- Hús Kft. Tataháza
COOPTER- PLUS Kft. Szeged
Szegedi Sütödék Kft. Szeged