Szakmatörténeti kiállítás 2020

2020. november 9-én nyitottuk meg iskolánkban a Szakmatörténeti kiállítást a K-7-es teremben.
Belépve időutazást tehettünk a pék, a cukrász és a hentes szakma tárgyai, eszközei között.
kiállítás18Bepillantást kaptunk a sütőipar történetébe, a népi kenyérsütés fortélyaiba és eszközeibe. Megtekinthettük a sütőipari gépek és a technológia fejlődését a kezdetektől napjainkig. Láthattuk a mézeskalács készítés eszközeit, formáit, díszítéseit. Sütőipar című folyóirat régi számaiba is belelapozhattunk. Elénk tárultak az asztalokon a korabeli használati tárgyak: sziták, teknők, szakajtók, agyagkorsók, liszteszsákok, zománcozottfedeles vödrök, kannák, gyúródeszkák és sodrófák, pogácsaszaggatók, falvédő, ami a korabeli konyhákból nem hiányozhatott.
kiallit06Bemutatásra került a húsipar története – Szeged húsipara és üzemei, eszközei, tárgyai és az
élelmiszer-ellenőrzés műszerei, eszközei. Az élelmiszer-ellenőrzés története az ókorba nyúlik vissza. Jelen volt a középkorban, újkorban, jelentős szerepe volt a XIX. és a XX. században is. A jelenkori szabályozásban már az uniós alapelvek dominálnak. Nagyon fontos az Élelmiszerlánc-biztonság.kiallit02
A laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, műszerek közül láthattunk régi mikroszkópot, mérleget, műszereket. A mai modern, gyors műszerek közül kiállítottuk a sótartalom meghatározásához használatos refraktométert, digitális gyors táramérleget.
Az élelmiszer-ellenőrzés műszerei, eszközei mellett gabona- és liszt őrlemények is láthatók voltak, melyeket a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársaitól kaptunk, így támogatva a kiállításunkat. Megismerhettük a biorizst, a kölest, a zabot, a lenmagot, a cirokot, a hajdinát. A GK jelzésű Petri-csészékben a Gabonakutató Nonprofit Kft. által nemesített növényfajták gabonái voltak.
Volt gabona, korpa, teljeskiörlés és töretliszt a korábban felsorolt gabonákból. Érdekesség a kék búza és a bíbor búza.
kiallit07húsipar története kiállításrészben olvashattunk a húslátókról, akik a húsvizsgálók voltak, és a húsmívesekről, akik a korabeli mészárosok. Kiállítottunk vájlingot, mérleget, húsdarálót, zsírosbödönt, amiben a kisütött zsírt tárolták, hurka-és kolbásztöltőt, perzselőt, ami fával, majd gázzal működött. Napjaink hentes munkaruházata is a kiállítás anyaga lett, csizmával együtt. A régi időkből látható még a három ujjas lánckesztyű és lánckötő.
Szeged Rókus városrészt korábban „kukoricavárosnak” is nevezték, mert itt termesztették ezt a növényt.
A házi disznóvágástól eljutottunk a nagyüzemi feldolgozásig. Az első „gyár” Torossy János nevéhez fűződik, aki már 1852-ben mint pesti kereskedő 300 mázsa szalámi árult. Ez a gyár csak néhány évig üzemelt. 1862-ben Kiss Márton rókusi disznóvágó és szappanfőző egy pesti céggel karöltve a gyárat fellendítette. 1864-ben a rókusi disznóvágók olasz szakmunkásokat is szerződtettek, fokhagymás és majoránnás szalámit is gyártottak, a kedvenc a paprikás szalámi volt. 1869-ben Pick Márk megalapította vállalkozását Szegeden, a mai Gutenberg utcában, melyet később áthelyeztek a Maros utcába. Azóta PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt. néven ma is működik városunkban. A Pick történetéről külön is olvashattunk.
kiállítás14A cukrászat története, eszközei, tárgyai csábítóan hívogattak a korabeli cukrászdákba.
Régi könyveket, folyóiratokat is megtekinthettünk. Érdekesség volt Vízvári Mariska szakácskönyve – Száz specialitás címmel. Ő saját korának ünnepelt színésznője volt. 1879-1954 között élt, két szakácskönyve is megjelent. Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból szintén érdekes kiállítási ritkaság. Megemlíthető még a Magyar Urasszony háztartása című mű is.
kiállítás13Olvashattunk részletet Kosztolányi Dezső: A cukrász című novellájából is. Láthattuk, hogy íróinkat is megihlette ez a milliő. Különleges történet a Csokoládé szerelem, amely a Stühmer Frigyes által készíttetett Jancsi és Juliska porcelán tárgyakhoz kapcsolódott.
Olvashattunk Stühmer Frigyesről, a magyar csokoládé atyjáról, cukrászokról, akikből süti lett.
Itt láthattunk szitát, mák-és diódarálót, kávédarálót, mozsarat, kuglóf formát, őzgerinc formát, habverőket, tortatálat üvegből, modern muffin formákat szilikonból, habszifont.
Belelapozhattunk a Cukrász Mester folyóiratba is.kiállítás15
Láthattunk képeket híres édességekről, fagyikról, sütikről. Megtudtuk, hogy Hungarikum sütemény lett a Rigó Jancsi, a Dobos torta, a Rákóczi túrós.
A kiállítás végén interaktív játékok megoldására is volt lehetőség: TOTÓ, rejtvény, találós kérdés, szólások-közmondások, eszközök felismerése képről.
kiallit03A bemutatott tárlat tartalmas, érdekes volt. Képet kaptunk az élelmiszeripar néhány területéről, az iskolánkban oktatott szakmákról.
Gazdag történeti áttekintés volt, eddig kevésbé ismert színes történetekkel, különlegességekkel, szép képekkel, sok-sok tárggyal gazdagítva.
Az ízléses, jól áttekinthető elrendezés hamar felkeltette a látogatók figyelmét, érdeklődését.
Köszönjük a kiállításhoz felajánlott tárgyakat!
Köszönjük a kiállítás készítőinek a színvonalas, tartalmas képi és tárgyi megjelenítést, bemutatást!

Az kiállításról további képek találhatók a honlapunk archívumában !