2020. November

2020. november 4. 14:30-tól nyílt nap volt a zsibongóban

2020. november 9 –től Iskolai szakmatörténeti kiállítás nyílt a K7-es teremben
A tárlatot minden osztály előre meghatározott időpontban az osztályfőnök vezetésével tekintette meg 2020. november 9-én és 10-én.

2020. november 11-én tanítás nélküli munkanap volt.

2020. november 12-től iskolánk is áttért a digitális oktatásra.


Szakmatörténeti kiállítás 2020

2020. november 9-én nyitottuk meg iskolánkban a Szakmatörténeti kiállítást a K-7-es teremben.
Belépve időutazást tehettünk a pék, a cukrász és a hentes szakma tárgyai, eszközei között.
kiállítás18Bepillantást kaptunk a sütőipar történetébe, a népi kenyérsütés fortélyaiba és eszközeibe. Megtekinthettük a sütőipari gépek és a technológia fejlődését a kezdetektől napjainkig. Láthattuk a mézeskalács készítés eszközeit, formáit, díszítéseit. Sütőipar című folyóirat régi számaiba is belelapozhattunk. Elénk tárultak az asztalokon a korabeli használati tárgyak: sziták, teknők, szakajtók, agyagkorsók, liszteszsákok, zománcozottfedeles vödrök, kannák, gyúródeszkák és sodrófák, pogácsaszaggatók, falvédő, ami a korabeli konyhákból nem hiányozhatott.
kiallit06Bemutatásra került a húsipar története – Szeged húsipara és üzemei, eszközei, tárgyai és az
élelmiszer-ellenőrzés műszerei, eszközei. Az élelmiszer-ellenőrzés története az ókorba nyúlik vissza. Jelen volt a középkorban, újkorban, jelentős szerepe volt a XIX. és a XX. században is. A jelenkori szabályozásban már az uniós alapelvek dominálnak. Nagyon fontos az Élelmiszerlánc-biztonság.
kiállítás19A laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, műszerek közül láthattunk régi mikroszkópot, mérleget, műszereket. A mai modern, gyors műszerek közül kiállítottuk a sótartalom meghatározásához használatos refraktométert, digitális gyors táramérleget.
Az élelmiszer-ellenőrzés műszerei, eszközei mellett gabona- és liszt őrlemények is láthatók voltak, melyeket a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársaitól kaptunk, így támogatva a kiállításunkat. Megismerhettük a biorizst, a kölest, a zabot, a lenmagot, a cirokot, a hajdinát. A GK jelzésű Petri-csészékben a Gabonakutató Nonprofit Kft. által nemesített növényfajták gabonái voltak.
kiállítás17Volt gabona, korpa, teljeskiörlés és töretliszt a korábban felsorolt gabonákból. Érdekesség a kék búza és a bíbor búza.
A húsipar története kiállításrészben olvashattunk a húslátókról, akik a húsvizsgálók voltak, és a húsmívesekről, akik a korabeli mészárosok. Kiállítottunk vájlingot, mérleget, húsdarálót, zsírosbödönt, amiben a kisütött zsírt tárolták, hurka-és kolbásztöltőt, perzselőt, ami fával, majd gázzal működött. Napjaink hentes munkaruházata is a kiállítás anyaga lett, csizmával együtt. A régi időkből látható még a három ujjas lánckesztyű és lánckötő.kiállítás10
Szeged Rókus városrészt korábban „kukoricavárosnak” is nevezték, mert itt termesztették ezt a növényt.
A házi disznóvágástól eljutottunk a nagyüzemi feldolgozásig. Az első „gyár” Torossy János nevéhez fűződik, aki már 1852-ben mint pesti kereskedő 300 mázsa szalámi árult. Ez a gyár csak néhány évig üzemelt. 1862-ben Kiss Márton rókusi disznóvágó és szappanfőző egy pesti céggel karöltve a gyárat fellendítette. 1864-ben a rókusi disznóvágók olasz szakmunkásokat is szerződtettek, fokhagymás és majoránnás szalámit is gyártottak, a kedvenc a paprikás szalámi volt. 1869-ben Pick Márk megalapította vállalkozását Szegeden, a mai Gutenberg utcában, melyet később áthelyeztek a Maros utcába. Azóta PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt. néven ma is működik városunkban. A Pick történetéről külön is olvashattunk.
kiállítás13A cukrászat története, eszközei, tárgyai csábítóan hívogattak a korabeli cukrászdákba.
Régi könyveket, folyóiratokat is megtekinthettünk. Érdekesség volt Vízvári Mariska szakácskönyve – Száz specialitás címmel. Ő saját korának ünnepelt színésznője volt. 1879-1954 között élt, két szakácskönyve is megjelent. Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból szintén érdekes kiállítási ritkaság. Megemlíthető még a Magyar Urasszony háztartása című mű is.
Olvashattunk részletet Kosztolányi Dezső: A cukrász című novellájából is. Láthattuk, hogy íróinkat is megihlette ez a milliő. Különleges történet a Csokoládé szerelem, amely a Stühmer Frigyes által készíttetett Jancsi és Juliska porcelán tárgyakhoz kapcsolódott.kiállítás16
Olvashattunk Stühmer Frigyesről, a magyar csokoládé atyjáról, cukrászokról, akikből süti lett.
Itt láthattunk szitát, mák-és diódarálót, kávédarálót, mozsarat, kuglóf formát, őzgerinc formát, habverőket, tortatálat üvegből, modern muffin formákat szilikonból, habszifont.
Belelapozhattunk a Cukrász Mester folyóiratba is.
Láthattunk képeket híres édességekről, fagyikról, sütikről. Megtudtuk, hogy Hungarikum sütemény lett a Rigó Jancsi, a Dobos torta, a Rákóczi túrós.
kiállítás11A kiállítás végén interaktív játékok megoldására is volt lehetőség: TOTÓ, rejtvény, találós kérdés, szólások-közmondások, eszközök felismerése képről.
A bemutatott tárlat tartalmas, érdekes volt. Képet kaptunk az élelmiszeripar néhány területéről, az iskolánkban oktatott szakmákról.
Gazdag történeti áttekintés volt, eddig kevésbé ismert színes történetekkel, különlegességekkel, szép képekkel, sok-sok tárggyal gazdagítva.
Az ízléses, jól áttekinthető elrendezés hamar felkeltette a látogatók figyelmét, érdeklődését.
Köszönjük a kiállításhoz felajánlott tárgyakat!
Köszönjük a kiállítás készítőinek a színvonalas, tartalmas képi és tárgyi megjelenítést, bemutatást!

Az kiállításról további képek találhatók a honlapunk archívumában !


2020. november 27-én tanítás nélküli munkanap volt.


2020. évi pék hagyományőrző, pozsonyi kifli készítő, mézeskalács díszítő, kézi konyakosmeggy készítő verseny

A Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola rendezte meg az idei tanévben is a versenyt a hagyományoknak megfelelően 2020. október 21 - november 6. között.
A járványhelyzet miatt digitális formában valósulhatott meg ez az esemény is.Mézeskalács
Iskolánk minden meghirdetett kategóriában indított versenyzőket: pék hagyományőrző kategóriában 2 főt pozsonyi kifli készítő kategóriában1 főt, mézeskalács díszítő kategóriában 1 főt, kézi konyakos meggy készítő kategóriában 1 főt.
pozsonyi kifliAz elért eredményeket arany, ezüst, és bronzéremmel, valamint oklevéllel jutalmazták.
A versenyzésnek szigorú feltételei voltak. Csak az előírt követelményeknek megfelelően lehetett a nevezéseket leadni.
A pék hagyományőrző versenyen projekt feladat volt, amelynek része a szakmai gyűjtés, a termékkészítés bemutatása kisfilmen 10 percben, és termékismertetés 5 percben. Iskolánk tanulói az orosházi banán elkészítését választották.
A pozsonyi kifli verseny feltétele volt a termék elkészítéséről a videofilm készítése, és a termék bemutatása. 20 db mákos pozsonyi kiflit és 20 db diós pozsonyi kiflit kellett ízlésesen tálalni.
A mézeskalács díszítő verseny során a díszítést kellett elkészíteni és bemutatni.konyakosmeggy
A kézi konyakos meggy készítő verseny során 30 szem szeszes meggy felhasználásával kellett konyakos meggyeket készíteni. A bemutatáshoz 5 szemet félbe kellett vágni. Videofilm készítése a gyártás folyamatáról, és a termék bemutatása, tálalása is feladat volt.
A zsűrizés kritériumai a konyakos meggy esetében: a méret egységessége, a csokoládé bevonat minősége, a küllem, a fondan réteg vastagsága.
Elért eredményeink:
A pék hagyományőrző kategóriában Német Péter és Lőrincz Ákos 11.pék tanulók orosházi banán termékükkel bronzérmet kaptak.orosházi banán
A kézi konyakos meggy készítő kategóriában Fintor Eszter 10. pék-cukrász tanuló ezüstérmet szerzett.
A mézeskalács díszítő kategóriában Berecz Anna 10. pék tanuló ezüstérmet kapott.
A pozsonyi kifli készítő kategóriában Farkas Eszter 11. pék tanuló megosztott aranyérmet nyert.
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanáraiknak!
Versenymunkáikat az alábbi linken lehet elérni:   https://drive.google.com/…/1fvbp…