2018. Február

2018. február 2-ig megtörtént a félévi értesítők kiosztása


2018. február 7-én iskolánk képviseletében Pálinkóné Kónya Anita pékmester, Zelenka Ferenc szakoktató, Lengyel Barbara és Ujj Dávid 11. pék osztályos tanulók vettek részt Budapesten a SIRHA Vendéglátóipari, Sütőipari és Gasztronómiai Kiállításon a Pék Szövetség meghívására a vendéglátásban használatos sütőipari termékek kategóriában tradicionális termékkel mint vajas croissant, valamint innovatív termékkel mint tönkölybúzás füstölt sajtos croissant és tönkölybúzás négymagvas croissant.


2018. február 8-án Sárközi Erika, Stul Nikolett 10. pék osztályos tanulók, Albecz Benjámin, Andrási Szabolcs, Bús Borbála, Törőcsik Kitti XV. osztályos tanulók megtekintették Budapesten a SIRHA Vendéglátóipari, Sütőipari és Gasztronómiai Kiállítást.
Kísérő tanár: Fodor Gábor szaktanár
A SIRHA kiállítás képei a pékszövetség honlapján tekinthetők meg:
http://www.pekszovetseg.hu/sirha-budapest-szakkiallitas-magyar-pekszovetseg-reszvetelevel-termekverseny-2018-02-07-iii-foto-pri
Az 1, 23, 24, 25, 33, 34, 84 -es képeken láthatók diákjaink!


2018. február 9-én tanítás nélküli munkanap volt

2018. február 9-én 8:00 órától a tantestület tagjainak félévzáró értekezlet volt


2018. február 9-én 18:00 órakor a szegedi Vármegye Étteremben kezdődött iskolánk végzős diákjainak hagyományos szalagtűzése, majd a bál.
A szalagtűzés megható pillanatának a tanulók szülei, vendégei, tanárai, diáktársai is részesei lehettek.
A műsorközlő – Szép Noémi és Stul Nikolett10. pék osztályos tanuló – köszöntötte a jelenlévő szülőket, vendégeket, pedagógusokat, felkérte a végzős tanulók képviselőit, hogy tűzzék fel a szalagot az igazgatóság tagjainak.
2018szalagav1Dombovári Tamás igazgató úr az osztályfőnököknek tűzött szalagot. Az osztályfőnökök a tanulóknak tűzték fel a szalagot, amely jelképezi, hogy már csak néhány hónap van a vizsgákig, elérkezett a megmérettetés, számonkérés ideje, lassan búcsúzni kell az önfeledt diákévektől.szalagav2018
Utána a végzős osztályok szalagtűzése és az osztályfényképezés következett:
Érettségiző XII. osztály, osztályfőnök : Csabáné Neogradi Irén
XV. élelmiszer-ipari technikus osztály, osztályfőnök: Csabáné Neogradi Irén
11. pék osztály, osztályfőnök: Kispéter Olga
11. húsfeldolgozó osztály, osztályfőnök: Csóti Ildikó
Az ünnepélyes szalagtűzés után iskolánk igazgatója, Dombovári Tamás mondott ünnepi beszédet, és megnyitotta a bált.
2018szalagav2A végzős tanulók nyitótánca bécsi keringő volt. Koreográfiát összeállította és a táncot betanította: Csapiné Eperjesi Melinda és Vekety László iskolánk tanárai.
A táncot bemutatta:
Lengyel Barbara, Sipka Andor, Dégi Gergő és Gyuris Fanni a 11.pék osztályból, Kocsis Emese és Nagy András Dávid a 9. pék osztályból, Viski Dávid, Erdélyi Róbert, Káity Renáta, Tóth Rebeka, Tóth Gabriella, Pomázi Sándor, Pomázi János, Kugel Richárd, Farkas Kinga és Turcsik Tímea a XII. érettségiző osztályból, valamint Rátfai Viktor és Gyimesi Csenge.2018szalagav6
A táncosok a bemutató után felkérték tanáraikat, szüleiket, testvéreiket is egy keringőre.
A vendégek táncoltak, vacsoráztak, beszélgettek.
2018szalagav3 2018szalagav4Vacsora előtt az érettségiző XII.osztály osztálytánca szórakoztatta a vendégeket. A műsorszámban az osztályfőnök, Csabáné Neogradi Irén is fellépett.
A táncot koreografálta és betanította Erdélyi Róbert, Szabó Enikő és Zerza Péter. A zenét szerkesztette: Erdélyi Róbert és Zerza Péter. A tánc címe: Csillagközi disco2018szalagav5
A bál zárása előtt igalommal várták a jelenlévők a tombolasorsolást.
Az ajándékokat az iskola tanárai, dolgozói, valamint fő támogatóink (PICK Zrt., a Varga Pékség 95 Kft., az iskola pék –és cukrász tanműhelye és a Fodor József Élelmiszeripari Középiskola és Kollégium Alapítványa) ajánlották fel.
A tombolajegyekből befolyt összeget iskolánk alapítványa a tanulók jutalmazására, tanulmányi ösztöndíjra fordítja, és rendezvények támogatására használja.
Kellemes hangulatban telt az este, a szórakoztatásról a Travel Trió zenekar gondoskodott.
A bálról készült képek a Délmagyarország oldalán tekinthetők meg:
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_fodor_vegzosei_is_megtartottak_a_szalagavatot_-_fotogaleria/2549197/


2018. február 12-én 6 tanuló 6 hetes szakmai gyakorlatra indult a franciaországi Brestbe az ERASMUS+ pályázat keretében.Brest 4 Brest 3
A kiutazók: Márta Katalin, Gera László, Balázs Dániel 11. pék osztályos tanulók, Albecz Benjámin XV,osztályos tanuló, Knébelspisz Vajk, Búcsú Péter 10. húsfeldolgozó osztályos tanulók.
2018. március 25-ig lesznek Franciaországban.


Fűts okosan! kampány 2018

Napjainkban jelentős egészségügyi kockázati tényező a légszennyezettség, melynek egyik fő okához, a kisméretű szállópor kibocsátásához legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá.Fűts okosan 3
A Földművelésügyi Minisztérium által indított, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság szervezésében került lebonyolításra a „Fűts okosan!” komplex felvilágosító és tájékoztató kampány, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire és káros hatásaira. A program bemutatta a helyes fűtési technikákat is.
A kampányban a 14-18 éves korosztály volt a célcsoport.
Fűts okosan 5A program megvalósításának módja: vándor-kiállítás
A kiállítási anyag bemutatta a helyes kályhaválasztás szempontjait, a tüzelőberendezés környezetbarát működésének kritériumait, a tüzelőberendezésekre vonatkozó egyre szigorodó jogszabályi hátteret, a helytelen tüzelésből származó kisméretű por egészségügyi hatásait, az illegális hulladékégetés során keletkező káros anyagok emberi egészségre kifejtett hatásait, a különböző hulladékok kezelésének helyes módját.
A kiállítás anyagát iskolánkban a zsibongóban lehetett megtekinteni 2018. február 19 – 2018. február 23-a között.
Szervezetten tanulóink osztályfőnöki órák alatt látogatták a tárlatot, és beszéltek a korszerű fűtési technikákról.


2018. február 16-án 14:00 órától iskolánk adott helyet a Zrínyi Ilona Matematikaversenynek


Zöldjárat 5 2018. február 21-én 11:00-12:30 óra között a ZÖLDJÁRAT, azaz Tóth Pál matematika–fizika szakos tanár tartott a 9. 10. és XI. évfolyamos diákjainknak foglalkozást a zsibongóban.

Zöldjárat 1A téma a fenntarthatóság, környezettudatosság, energia, energiagazdaságosság, megújuló energiaforrások, zöldenergia, zöldgondolat – a természet törvényeinek megismertetése, a természettudományok megszerettetése a fiatalokkal.
Mottója: amit szeretünk, arra vigyázunk – Energia a holnapért!
Zöldjárat 4A tanár úr már 2007 novembere óta járja az országot mozgó szertárával. Célja az, hogy megmutassa: a világot szemlélni, megismerni és megérteni – szép. Megőrizni – fontos.
Vallja, hogy a jó kísérlet a hétköznapi tárgyakon mutatja be a körülöttünk lévő jelenségeket.
Hitvallásának Bor Zsolt fizikus, akadémikus gondolatát tartja: a fizikai, kémiai és biológiai alapműveltség nélkül felnövekvő generáció önmagára veszélyesen fog élni a harmadik évezred technológiai környezetében. Zöldjárat 3Ez a huszonegyedik század legsúlyosabb környezetvédelmi kockázata.
A ZÖLDJÁRAT az Elmű- En Home ingyenes iskolai programja.
A tanulóink önmaguk is alanyai lehettek egy-egy kísérletnek.
A folyékony nitrogénről megtudhatták, hogy forráspontja mínusz százkilencvenhat Celsius-fok.Zöldjárat 2 Kézre csorgatva fehéren gomolyog.
Különbséget tettek a napelem és a napkollektor között is.
Élvezetes, látványos bemutató volt.
Köszönjük, hogy a mi iskolánk diákjai is részesei lehettek ezen élményeknek. A hallott információkat hasznosítani tudják a mindennapokban, és az intézményünkben működő Zöld Nyom programban.


parasport 1 parasport 22018. február 22-én a Magyar Parasport Napja volt. A Lélekmozgató országos programhoz iskolánk is csatlakozott. Ezen a  napon az épek és a fogyatékkal élők együtt sportoltak, a tanulók testnevelés órákon kipróbálták a paracsapatsportágakat, és megtekintették a Lehetetlen határán című dokumentumfilmet. A film öt sikeres magyar parasportoló élettörténetén keresztül mutatja be a hazai parasport fejlődését.


2018. február 23-án 10:00 órától rádiós megemlékezés volt a kommunista diktatúra áldozatairól

2018. február 26-án és 27-én tanítás nélküli munkanap volt