2018. Április

2018. március 29 – április 3. tavaszi szünet volt.
Utolsó nap: március 28. (szerda) / első nap: április 4. (B hét szerda)


FJKauto


FJK autó avató!

Iskolánk szállító járműve új külsőt kapott!

A tantestületi átadásról rövid video is készült!2018. április 13-án 16:00 – 20:00 óráig iskolánkban is megrendeztük a Szakmák éjszakája rendezvényt.
Mottó: “Készítsd el a reggelid!”
A hústanműhelyben sertés puzzle és frissen sült  grill kolbász volt, a péktanműhelyben péksütemények készültek, az érdeklődők bepillanthattak a sajtkészítés titkaiba, a mézeskalács díszítésbe, a csokikészítésbe.
Laboratóriumi gyakorlatot is láthattak. Az előtérben termékbemutató és továbbtanulási tájékoztatás is volt.
A látogatás után minden résztvevő reggeliző csomagot kapott az elkészült termékekkel.
Köszönjük minden érdeklődő diák és felnőtt részvételét a programjainkon!

A Délmagyarország honlapján is található képes beszámoló a Szakmák éjszakájáról.
Az utcán és az iskolánkban készített képek is vannak közöttük:
http://www.delmagyar.hu/kepek/szakmak_ejszakaja_szegeden/2057449/3274212/


2018. április 16 – 20. 3 kollégánk szakmai tanulmányi kirándulást tett a finnországi Tamperébe az Erasmus+ pályázat keretében.


2018. április 16-án a XII. osztály tanulói Somogyzsitvára utaztak Országos Természettudományi Versenyre, melyen az FM –s iskolák csapatai vettek részt.
Természet verseny1Elért eredmény: I. helyezés
Felkészítő és kísérő tanár: Csabáné Neogradi IrénOKLEVÉL
A Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Természetbarátok Munkaközössége idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg az Országos Természetismereti Vetélkedőt. természet verseny 2Az első 2 forduló után a középiskolások döntőjébe nyolc csapat jutott be. Egy-egy középiskola csapata Pápáról, Ásotthalomról, Kadarkútról, Örkényből, Vépről, Szőcsényből és két középiskola csapata Szegedről. Délelőtt elméleti tudásukról adtak számot a háromfős csapatok, majd ebéd után egy nyolc állomásból álló akadálypályán mutatták meg ügyességüket. természet verseny 3 A végső összesítésnél a legtöbb pontot szerezte és ezzel első helyezett lett a Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata Szegedről. természet verseny 4A csapat tagjai a XII. osztály tanulói voltak: Erdélyi Róbert, Kucsera Zoltán, Zerza Péter.
A győztes csapat tagjait elkísérték a XII. osztályból Viski Dávid és Kugel Richárd, akik szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az első 2 forduló során. Viski Dávid az örkényiekkel alkotott vegyes csapat tagjaként a döntőben nyolcadik helyezést ért el.

Országos Fotópályázat – 3. hely

nyertes kép kisA Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Természetbarátok Munkaközössége országos fotópályázatot hirdetett. A fotópályázat idei témája a víz volt. A felnőtt és diák kategóriában összesen nyolcvannyolc pályamunka érkezett be. A pályázatra iskolánk 3 tanára és 3 diákja küldte el fotóit.
A diákok közül harmadik helyezett lett Szép Noémi 10. P osztályos tanuló pályaműve. A népes mezőnyben a többi versenyzőnk is szép eredményt ért el.
A pályázat fotói a Marcali Kulturális Korzóban kerültek kiállításra.


2018. április 16-án 10:00 órakor rádiós megemlékezést tartottunk A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából


2018.Tiszató1 Tiszató3 április 17-én iskolánkból 20 fő a Tisza-tóhoz kirándult a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt pályázaton nyert pénzösszegből.
Kísérőtanárok:
Gere Zsuzsanna és Csóti Ildikó

Tiszató4 Tiszató2A poroszlói kirándulás programja hajókázással indult, majd ebéd után bejárták a Tisza-tavi Ökocentrumot, ahol óriási édesvízi akvárium, háziállat – bemutató , és sok kiállítás várta a tanulóinkat. Mindenki nagyon jól érezte magát.2018. április 19-én 10:00 órától Diáknap volt / az első 3 óra után.
A program 10:00 órakor kezdődött a megnyitóval, majd az osztályzászlók értékelése következett. Ezután az érdeklődő diákok egy hagyományos technológiával bemutatott disznóvágáson vehettek részt, majd sült vért kóstolhattak.Diáknap5
Közben az osztályokból 2-2 tanuló a bográcsos babgulyás készítését kezdte el.
A konyhában ügyesen mozgó diákok a tudásukat, kreativitásukat a hidegkonyhában is megmutathatták. A programok közben, aki pihenni, relaxálni szeretett volna, az a teaházban kóstolhatott különleges teákat, édes –és sós teasüteményeket, amelyek az iskola cukrász tanműhelyében készültek. Fiúk és lányok részére a tornacsarnokban focibajnokság volt, a zsibongóban ping-pong egyéni fiú és lány mérkőzések zajlottak.
Az egyik teremben osztályonként 2 fő kalóz kocka játékban vehetett részt.
Az udvar egyik részében az erdélyi kirándulásokon tanult kürtős kalács sütéssel lehetett ismerkedni, kóstolni. Iskolánk végzett pék-cukrász tanulói készítették a tésztát, és a sütéshez szükséges parazsat is.Diáknap15
Az erős, jó fizikumú tanulók indulhattak a Fodor erős embere címért.
A sport jegyében volt még kapitánylabda, frizbi bajnokság és floorball is.
Osztályonként 3-3 fő tréfás vetélkedőben vett részt. A feladatok között volt tojásdobálás, ivászat szívószállal kézállásban, gátfutás, „mocsárjárás”, célba dobás.
Az udvaron egy látványlabor is működött, ahol különleges kísérleteket láthattak az érdeklődők.
A finom ebéd és játékok után a napot az osztályok közötti kötélhúzás zárta.
A nap versenyeinek összesítése után az eredmény: 1. helyezést ért el a 10. húsfeldolgozó-pék osztály, osztályfőnök: Harmatosné Ráczi Erika, 2 helyezett lett a 10. pék osztály, osztályfőnök Csapiné Eperjesi Melinda. Gratulálunk!Diáknap20
Minden osztály kapott tortát, cukrászsüteményt, melyek az iskolánk cukrász tanműhelyében készültek. Köszönjük Bozóki István szakoktatónk és tanulóink munkáját!
Tartalmas, sikeres, eredményes, vidám nap volt.
Köszönjük a Diákönkormányzat vezetőjének, Csóti Ildikó tanárnőnek és a Diáktanács vezetőségének!
Szponzor: PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt.
Az esemény képes beszámolója a honlapunk archívumában található!


2018. április 21-én szombaton tanítási nap volt B hét hétfői órarend szerint, a 7. és 8. órák elmaradtak.


szintvizsga 2Szintvizsga 12018. április 23-án a 9. évfolyam pék és húsfeldolgozó osztályos tanulóinak szintvizsga volt.
A vizsgán megjelent tanulók sikeresen teljesítették a vizsgakövetelményeket.
2018. április 23-án 14:30-tól Diákközgyűlés volt / minden osztályból 2 tanulónak kellett jelen lennie.
A megválasztott tanulók:
a Diáktanács elnöke: Stul Nikolett 10. pék osztályos tanuló
a Diáktanács tagjai:   Szép Noémi 10. pék osztályos tanuló
Faggyas Cintia 11. húsfeldolgozó osztályos tanuló


2018. április 25-én szakmasztár 2 szakmasztár 1 Budapesten rendezték meg a Szakma Sztár versenyek eredményhirdetését, szakmasztár 3melyre Balogh László 12. húsfeldolgozó osztályos tanuló is meghívást kapott, mivel a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen 2. helyezést ért el.
Felkészítő- és kísérőtanár: Vígh Antal szakoktató


2018. április 23 – 26. Projekthét iskolánk minden tanulójának Projekthét 2 Projekthét 1
Téma
: Épített- és természeti értékeink Szegeden és környékén.
2018. április 25-én iskolánk tanulói 8:00 órától 13:00 óráig a fenti témában hallgattak előadásokat, és vettek részt különböző foglalkozásokon.

Projekthét 4 Projekthét 3Matematika óra keretében diagramokat készítettek, elemeztek, idegen nyelv órákon fordítási feladatok voltak, filmet tekintettek meg A természet technológiái címmel, játékos feladatokat oldottak meg, előadást hallgattak Szeged kulturális intézményeiről, kulturális életéről, a környezetterhelés problémáiról, péküzemek, húsüzemek tervezése a környezettudatosság jegyében, magyar nyelv és kommunikáció órán szövegértési feladatokat oldottak meg a Nemzeti parkok címmel. A XI. osztály tanulói a Rotary – tanösvényen tett sétát.

Projekthét 7 Projekthét 52018. április 26-án a 11. húsfeldolgozó és a 11. pék osztály tanulói a tavaszi Füvészkertet látogatták meg.

Az osztályoknak előzetes feladata is volt. Radnóti Miklós: Nem tudhatom… című vers gondolatvilága alapján kellett fényképes, szöveges ppt-t készíteni.


2018. április 26-án 14:45-től beszámoló 4 beszámoló 5a zsibongóban az Erasmus+ pályázat keretében szakmai gyakorlaton Franciaországban és beszámoló 2Finnországban járt tanulóink beszámolója volt, a tanult termékek bemutatása, kóstolása az iskola tanulói és tanárai részvételével


2018. április 30. pihenőnap (munkanap: 2018. április 21-én)