2017. szeptember

2017. szeptember 1-jén 8:00 órakor tanévnyitó ünnepséggel vette kezdetét iskolánkban a 2017/2018-as tanév. A Himnusz elhangzása után az ünnepélyes iskolazászló bevonulásával kezdődött a műsor, amelyben szerepeltek iskolánk tanulói: Gecse Henrietta, Sárközi Enikő, Sipka Erika XI osztályos tanulók, Matuszka Nikolett, Viski Dávid XII. osztályos tanulók és Stul Nikolett, Szép Noémi 10. pék osztályos tanulók.

Tanévnyitó 1 Tanévnyitó 2 Tanévnyitó 3 Ünnepi beszédet mondott Kocsondi Antónia Márta igazgatóhelyettes.

Tanévnyitó 4 Ettől a tanévtől iskolánk neve: Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola. A 2016/2017-es tanévben kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkáért alapítványi könyvjutalomban részesült: Baranyi Zoltán 10. pék osztályos tanuló, Búcsú Péter 9. húsfeldolgozó osztályos tanuló, Szép Noémi 9. pék osztályos tanuló. Közösségi munkáért a XI. osztály tanulói egy tortát vehettek át, mely iskolánk cukrász tanműhelyében készült.

Tanévnyitó 5 Tanévnyitó 6 Tanévnyitó 7

Iskolánk is jutalmazta  könyvutalvánnyal a kiemelkedő tanulmányi eredményért és közösségi munkáért tanulóinkat: Kucsera Zoltán, Viski Dávid XI. osztályos tanulók, Furák Alexandra, Furák Erika 9. húsfeldolgozó osztályos tanulók, Muhi László, Stul Nikolett 9. pék osztályos tanulók, Sipka Andor 10. pék osztályos tanuló, Szalai Vivien, Szabó Enikő XI. osztályos tanulók. Az iskolazászló kivonulásával és a Szózat elhangzásával zárult a műsor.


2017. szeptember 5-én tartottuk meg az adaptációs napot. Ennek az a célja, hogy a 9. évfolyam tanulói megismerjék egymást és az iskolát. A program játékos feladatokból és sok mozgásból állt, a nap végén a jutalom sem maradt el.

Adaptációs nap 2 Adaptációs nap 3 Adaptációs nap 1

Országos Természetismereti Versenyen vett részt a XII. osztály 3 fős csapata 2017. szeptember 14-én a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium szervezésében. Természet 1
A csapat tagjai voltak: Erdélyi Róbert, Kucsera Zoltán és Zerza Péter. Felkészítő tanárok: Csabáné Neogradi Irén és Sarró András.

Természet 3 Természet 5Természet 2A verseny előzetes feladataként a csapatoknak hulladékból kellett műalkotást készíteni. A délelőtti fordulóban elméleti tudásukról kellett meggyőzni a zsűrit, délután pedig ügyességi feladatokban bizonyítottak. Az erdészetet, vadászatot tanuló diáktársak között szoros versenyben a 4. helyen végzett a csapat. Eredményükhöz gratulálunk!


2017. szeptember 15-én intézményünk tanulói és tanárai csatlakoztak a  TeSzedd!

TeSzedd02TeSzedd03TeSzedd05TeSzedd06TeSzedd01TeSzedd04 2017 hulladékgyűjtő kampányhoz, az “Önkéntesen a tiszta Magyarországért”, önkéntes várostakarítási akcióhoz. Az esemény célja a környezetvédelem erősítése. Iskolánk körül és  tágabb környezetében szedtük a szemetet, hulladékot.


Iskolánk csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája programhoz 2017. szeptember 20-án és 2017. szeptember 21-én. Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a„Project Everyone” kampányát, amelyben a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a tanulókkal.

projektnap08 projektnap05 projektnap04A kezdeményezés partnerei az UNICEF és az UNESCO is. Magyarország is bekapcsolódott ebbe a projektbe. Az idei tanév témája az élelmiszerekkel, táplálkozási szokásokkal kapcsolatos fenntarthatósági ismeretek áttekintése, megismertetése.

projektnap03 projektnap02 projektnap01Mindkét napon tematikus órákon vesznek részt diákjaink az alábbi témákban: Fő a reggeli!, Friss, máris szemétben (film), Super size me!, Tudatos táplálkozás, Az egészséges táplálkozás,  Táplálkozási szokások, Élelmiszereink mikroszkópos vizsgálata a laborban, Turmixok készítése, Az egészséges táplálkozás alapjai,  Energia és sport, Felelős élelmiszerfogyasztás, Számítási feladatok, Idegen nyelvi ismeretek. A nap záróeseménye: a vetélkedő, ahol játékos formában, kérdésekre válaszolva, tesztek kitöltésével adnak számot tanulóink az órákon szerzett ismeretekről.

projektnap06 projektnap07 projektnap09Az osztályok közötti vetélkedő győztesei az egészséges életmód jegyében répatortát kaptak, a többi résztvevő tökmagos pogácsát, magvas cipót, rozsos zsemlét és gyümölcsöt kóstolhatott uzsonnára. A torta és a péksütemények iskolánk tanműhelyének termékei.


2017. szeptember 27-én és 28-án került sor iskolánkban a 9. évfolyamon tanuló diákok játékos, tréfás vetélkedője, a gólyaavatásra való felkészülés.
Szerdán nagyszünetben a 9. pék osztályos tanulók, csütörtökön pedig a 9. húsfeldolgozó osztályos tanulók vetélkedtek.
Feladatok: az adott napon az iskolatáska egy vödör volt, ki kellett színezni a kitűzőként szolgáló  gólyákat, bekötött szemmel etették egymást lekváros kenyérrel,majd közvetlen utána letérdelve fújták ki a lisztet a tányérból, a jutalom a tányér alján becsomagolt csoki volt.
Csütörtökön délután 15:00 órától a belvárosban folytatódott a játék. A tréfás vetélkedőkbe a járókelőket is bevonták tanulóink.
Kézen állva itták a kólát, csizmában, kalapban gyűjtöttek aláírásokat, Piros arannyal mostak fogat az egyetem épülete előtt Szent-Györgyi Albert szobránál, tojást egyensúlyoztak fakanálon, tojást görgettek nadrágszáron át, cipőt pucoltak a járókelőknek.
Ezen a napon az iskolatáska egy zsák volt.
2017. szeptember 29-én nagyszünetben az iskola udvarán Dombovári Tamás igazgató úr jelenlétében esküt tettek a 9. osztályos tanulók, majd Igazgató Úr egy péklapáttal felavatta a diákokat.
A vetélkedőt a 9. húsfeldolgozó osztály tanulói nyerték.
Osztályfőnökük Sarró András tanár úr.
Gratulálunk!

A gólya avatás képei a honlapunk archívumában találhatók!


 

Szeptember 29-én a Tápai Búcsú és Menettánc Fesztivál 2017 keretében iskolánk 10 pék tanulója süteménysütő versenyen vett részt a Heller Ödön Művelődési Házban.

Tápé 2 Tápé 3 Tápé 5Sós kategóriában sós muffinnal és sajtkrémes kosárkákkal neveztek. Édes kategóriában lime-os sajttorta, dobostorta, darázscsípés torta és macaron termékekkel indultak. A cukrásztanműhelyben volt lehetőségük készülni a jelentkezőknek.

Tápé 8 Tápé 6 Tápé 7A verseny eredménye: Sárközi Erika (10/HP) dobostortája második, Lengyel Barbara és Sipka Andor (11/P) lime-tortája harmadik helyezést ért el. A többi finomságot készítette: Stul Nikolett (10/P), Bús Borbála, Albecz Benjámin, Andrási Szabolcs, Törőcsik Kitti (XV.), Ujj Dávid, Balázs Dávid (11/P) tanulók. Köszönjük a munkájukat!

Tápé 4 Tápé 9 Tápé 1Felkészítő tanár: Zelenka Ferenc szakoktató, Kísérő tanár: Antal Bernadett tanárnő.  Gratulálunk az eredményhez!