2017. április

2017. április 3-7-ig tantestületünkből hárman – Csabáné Neogradi Irén, Vekety László, Zelenka Ferenc – a finnországi Tamperébe utaztak szakmai tanulmányi útra az Erasmus+ pályázat keretében.


ovisok 4 ovisok 3 ovisok 12017. április 6-án a sándorfalvi Pipacs Óvodából érkeztek vendégek a hústanműhelybe.


pék szintvizsga 3 pék szintvizsga 1pék szintvizsga 22017. április 10. (hétfő) pék komplex szintvizsga volt.


2017. április 12. 10:00 A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztünk.


2017. április 13 – 18. Tavaszi szünet /utolsó nap: április 12. (szerda) — első nap: április 19. (szerda) “B” hét/ volt.

2017. április 19. (szerda) – csak a szakgimnázium tanulóinak: tanítás nélküli munkanap (XI. A és XI.B) volt.


2017. április 20. (csütörtök) Diáknapot tartottunk 10:00 órától 15:00 óráig. Ennek a rendezvénynek többéves hagyománya van, színes programok közül lehetett választani adiáknap 11z idei évben is.diáknap 10 diáknap 3 diáknap 2 diáknap 12 diáknap 1

10:00 órakor a megnyitó után az osztályzászlók értékelésére került sor, majd az udvaron hagyományos disznóvágást lehetett megnézni, és frissen sült hagymás vért lehetett kóstolni. A laborban berendezett hidegkonyhában szebbnél szebb és finomabb saláták készültek. Aki egy kis csendre, pihenésre vágyott, az betérhetett egy teára, és a tanműhelyben készített édes-és sós teasüteményre a keleti hangulatú teaházba.

diáknap 6A sportcsarnokban focibajnokság, kapitánylabda, szkander bajnokság, frizbi volt. diáknap 4diáknap 9Az iskola tantermeiben extrém activity, keresztrejtvény, amőba, kalóz kocka, szabaduló szoba játékaiban lehetett megmérettetni magukat diákjainknak. diáknap 5
A zsibongóban ping-pong bajnokság zajlott.
diáknap 8 diáknap 7 A nap eseményeit az osztályok közötti kötélhúzás zárta a tornacsarnokban.
Az egész rendezvény ideje alatt szalámis szendvicset lehetett enni.
Az egyes versenyszámok győztesei:
Az osztályzászló verseny : XI.A osztály of. Csabáné Neogradi Irén
A kötélhúzás abszolút nyertese: XI.A
Activity és Tabu játék : 9. P of. Lipták Zoltán
Hidegkonyha: XIV. Dr. Kovács Márta
Focibajnokság: 10. H of. Csóti Ildikó
Frizbi: 10.H
Kapitánylabda: 11. P   of. Juhász Edit
Kalóz kocka: Csuhaj András 9. HP of. Harmatosné Ráczi Erika
Szkander és „Fodor Erős Embere”: Balogh László 10. H
Szabaduló szoba: XI.A
Ping-pong: Hegedűs Attila XI.B of. Mucsi Mária
A rendezvény szponzorai: PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt. , az iskola tanműhelyei


2017. április 21. (péntek) húsfeldolgozó komplex szintvizsga volt, minden tanuló jelesre vizsgázott.


2017. április 21-én 18:00-22:00 óráig iskolánk is csatlakozott a Szakmák éjszakája 2017 országos rendezvénysorozathoz.
A programjaink célja az volt, hogy az általános iskolás tanulók, szüleik, a felnőttoktatás iránt érdeklődők betekinthessenek az iskolánkban folyó szakképzésbe, oktatott szakmáinkba.
Az élelmiszer-ipar területén belül lehetőség volt elmerülni a sajtkészítés rejtelmeibe, elleshették, kipróbálhatták a kalácsfonás technikáját, a perec készítését.
A húsipari technológia keretében a tanműhelyben láthatták a juhbeles virslihez szükséges húspép elkészítését, fűszerezését, a töltést. Aki kedvet kapott a töltéshez, részese lehetett a munkának.
Nagy sikere volt a 3D-s félsertés puzzle-nak. A már előre felbontott, lecsontozott részeket a szakoktató kollégáink összerakták. „A kis mesterek” a félsertésről eltávolíthatták a bőrét, a csontokról leemelhették a csont nélküli oldalast, a combot, a rövid-és hosszú karajt, a szűzpecsenyét, a csont nélküli csülköt, a lapockát.
Ezután tanári segítség nélkül „építették vissza” a csontok tanulmányozása után a megfelelő helyre a húsokat.
Minden tanműhelybe ellátogató beöltözött a higiéniai előírásoknak megfelelően. Kipróbálhatták a lánckesztyűt és a láncmellényt is.
A munka elvégzése után termékeinkből kóstolhattak: disznósajtot, májast, száraz kolbászt, száraz szalámit, frissen sült sertéshúst, sült virslit.
Minden állomáson pontokat lehetett gyűjteni, amelyet távozás előtt kis reggeliző csomagra lehetett beváltani. A csomag a meghirdetett mottóhoz – „Készítsd el a reggelidet!” – méltóan tartalmazott egy zsemlét, egy fél pár virslit, egy kis darab sajtot.
A gyakorlati bemutatók mellett mézeskalács díszítés anyák napjára, a laborban kísérletek – „ezerszínű káposzta”, előadás fűszer-és gyógynövényekről, a csokoládé rejtelmei, elméleti tudnivalók a helyes táplálkozásról, a zsibongóban „Játszótér” – a szakmák megismerése kvíz, totó, teszt formájában. Készíthettek karkötőt a géptanműhelyben fellelhető anyagokból.
Aki egy kis csendre, nyugalomra vágyott a keleti hangulatú teaházban megpihenhetett.
Finom teákat, a tanműhelyben készített édes – és sós teasüteményeket kóstolhatott.
Többen kitöltöttek egy tea totót is, amelyben új ismeretekkel gazdagodtak.
Minden résztvevő szóróanyagot is kapott a képzéseinkről, a nyári gyermek –és felnőtt péktáborainkról.
Az eseményről készült rövid video az alábbi linken érhető el:
2017. Szakmák éjszakája a Fodorban /video/

A Szakmák éjszakája 2017 rendezvény szponzorai:
Backaldrin Hungaria KFT. Szigetszentmiklós-Lakihegy
Novoth- Hús Kft. Tataháza
COOPTER- PLUS Kft. Szeged
Szegedi Sütödék Kft. Szeged


2017. április 24-én 15:00 órakor a zsibongóban Állásbörze volt a végzős osztályok tanulóinak.
A rendezvény célja az volt, hogy a végzős tanulók találkozzanak a szakmájuknak megfelelő cégek képviselőivel és állásajánlataikkal.
A meghívásunkra az alábbi cégek képviseltették magukat:
PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt.
Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.
Fornetti Fagyasztott Pékáru-termelő és Kereskedelmi Kft. Kecskemét
Napsugár Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Szeged
Tanulóink élénken érdeklődtek a cégek ajánlatai iránt, mindenki elégedetten távozott.


2017. április 25-én iskolánkból 30 tanuló kirándult Szentendrére.
A tanulók 7:30-kor indultak az iskolából. Úti cél a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt, ahol a diákok a hagyományos kenyérsütés technológiájával ismerkedtek meg.
Szentendre 3 Szentendre 4 Szentendre 5 Dagasztották a tésztát és kemencében sütötték ki. A skanzenben tett séta után a Retro Design Center Szentendre – 70-es évek, Trabant, időutazás, keleti autók kiállítás megtekintése következett.
Lehetőség volt sétálni a Duna-parton vagy a város szűk utcácskáin, megkóstolni egy finom fagylaltot. Gyorsan elrepült az idő, a busz este ért vissza az iskolába.
Az utazást Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának pályázatán nyert pénzből finanszíroztuk.


2017. április 25-én a 11. húsfeldolgozó osztály Tataházán marhavágáson vett részt.


2017. április 26. 14:00-tól az Erasmus+ pályázat keretében Finn- és Franciaországban szakmai gyakorlaton részt vett tanulók beszámolóit hallgattuk meg, utána termékkóstoló volt azon termékekből, melyeket kint tanultak. Az előadások színes, tartalmas képet adtak a külföldi szakmai gyakorlatok mindennapjaiból, a munkahelyekről, szabadidős programokról, élményekről.
A tanulók által készített francia és finn péksütemények, bagettek, húskészítmények íz világa, termékgazdagsága bemutatta a francia és finn nemzet gasztronómiájának egy pici szeletét.


2017. április 27. (csütörtök) Diákközgyűlést tartottunk.A szavazás eredménye:
Az iskolai Diáktanács elnöke: Kucsera Zoltán XI.A osztályos tanuló
Az iskolai Diáktanács tagjai: Erdélyi Róbert XI.A osztályos és Stul Nikolett 9.P osztályos tanuló lett.


2017. április 27-28. a Projekthét keretében a téma: Környezettudatosság, fenntarthatóság minden osztálynak. A programok a két napon külön órarend szerint zajlanak 8:00-12:00 óráig.
Projekthét 1A szaktanáraink előadásokat, játékos feladatokat állítottak össze az alábbi témákban:
Az vagy, amit megeszel / Önjáró kukáshajó / Ökológiai lábnyomunk / Környezetvédelem – szövegértés / Környezetbarát termékcsomagolás / Újrahasznosítás lehetőségei / Egészséges táplálkozás – környezettudatos vásárlás / Angol-és német nyelvi játékos feladatok a témában /
Kisfilmek a környezetvédelem, ökolábnyom, környezettudatosság, fenntarthatóság témaköréből / Látogatás a szegedi Móra Ferenc Múzeumba – Csak egy Földünk van – a múzeum állandó természetvédelmi kiállításának megtekintése.
A tanulók hasznos információk birtokába jutottak az egyes órák, foglalkozások alatt.