2016. május

2016. május 30-31.  húsfeldolgozó komplex vizsga


2016. május 30-án 11:00-13:00 óra között iskolánkban a ZÖLDJÁRAT , azaz Tóth Pál fizikatanár tartott diákjainknak foglalkozást a zsibongóban.
A téma a fenntarthatóság, környezettudatosság, energiagazdaságosság, megújuló energiaforrások, zöldgondolat – a természet törvényeinek megismertetése, a természettudományok megszerettetése a fiatalokkal.
Mottója: amit szeretünk, arra vigyázunk.
A tanár úr már 2007 novembere óta járja az országot mozgó szertárával. Célja az, hogy megmutassa: a világot szemlélni, megismerni és megérteni – szép. Megőrizni – fontos.
Vallja, hogy a jó kísérlet a hétköznapi tárgyakon mutatja be a körülöttünk lévő jelenségeket.
Hitvallásának Bor Zsolt fizikus, akadémikus gondolatát tartja: a fizikai, kémiai és biológiai alapműveltség nélkül felnövekvő generáció önmagára veszélyesen fog élni a harmadik évezred technológiai környezetében. Ez a huszonegyedik század legsúlyosabb környezetvédelmi kockázata.
A ZÖLDJÁRAT az Elmű- ÉMÁSZ en Home ingyenes iskolai programja.
A tanulóink önmaguk is alanyai lehettek egy-egy kísérletnek.
A folyékony nitrogénről megtudhatták, hogy forráspontja mínusz százkilencvenhat Celsius-fok.
Kézre csorgatva fehéren gomolyog.
Különbséget tettek a napelem és a napkollektor között is.
Élvezetes, látványos bemutató volt.
Köszönjük, hogy a mi iskolánk diákjai is részesei lehettek ezen élményeknek. A hallott információkat hasznosítani tudják a mindennapokban, és az intézményünkben működő Zöld Nyom programban.


2016. május 25-én OKM mérés 8:00 órától a 10. évfolyam tanulóinak


2016. május 20-21-22-én a Szeged napja rendezvénysorozat részeként megrendezett Oskolák az Oskolában! – Civilek Utcájában bemutatkozott iskolánk is.  Bővebb információ:
https://hu-hu.facebook.com/hidivasar

Fodor_hídivásár_plakát

A tanműhelyeinkben készített termékek bemutatása mellett az alapítványunk árult kisperecet, kalácsból font ajtódíszt, kétféle gyékénykosárkában pogácsát.  Az érdeklődőket tájékoztattuk képzéseinkről, a vállalkozó kedvű gyerekek cukrász tanulóink segítségével mézeskalácsot díszítettek, a húsfeldolgozó képzésben tanuló diákjaink útmutatásával a kolbásztöltést is többen kipróbálták. A kiállított termékeink és a kínált programjaink a három nap alatt sok érdeklődőt vonzottak.


2016. május 19-én iskolánk 10. húsfeldolgozó osztályos tanulói szaktanáruk, Harmatosné Ráczi Erika vezetésével Hódmezővásárhelyen a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok1 rendezvényén vettek részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara meghívására.
A látogatás célja az volt, hogy a tanulók élőben is lássák a tananyaghoz kapcsolódó fajokat, fajtákat, valamint ritka fajtákat is megismerjenek pl. fekete racka juh, núbiai kecske, belga kék szarvasmarha.
A nap tartalmasan zárult, sok élménnyel gazdagodtak a tanulók.

Az eseményről készült képek megtekinthetők a honlapunk Archívumában !


2016. május 17 - 20.  néhány napos látogatásra érkezett hozzánk a franciaországi IFAC Brest partnerintézményünk 2 tanára.
Látogatásuk célja volt, hogy előkészítsék, annak a 11 francia diáknak a szakmai gyakorlatát, akik szeptemberben fognak érkezni hozzánk. Üzemlátogatásokon vettek részt, megtekintették iskolánk tanműhelyeit, és egyeztettünk velük diákjaink és tanáraink 2016-2017-es tanévi franciaországi gyakorlatáról is.


2016. május 17-én tanítás nélküli munkanap

2016. május 9-én tanítás nélküli munkanap - szakmai írásbeli vizsgák 8:00-tól