2016. április


2016. április 29-én 16:00 órakor kezdődött a ballagás.

A végzős osztályok az iskolazászló útmutatásával Igazgató Úr vezetésével osztályfőnökeikkel végigjárták utoljára az iskola épületét a számukra utoljára megszólaló csengő hangja után.
A tornateremben a meghívott vendégek, szülők, diákok, tanárok jelenlétében ballagási műsor volt. A műsorközlő, Sipos Fanni XIII. élelmiszer-ipari technikus tanuló, köszöntötte a ballagókat:
11. húsfeldolgozó osztályt – osztályfőnök: Vekety László tanár úr, 11. pék osztályt – osztályfőnök: Mucsi Mária tanárnő, 12. húsfeldolgozó –pék osztályos tanulókat – osztályfőnök: Fuderné Kovács Zsuzsanna tanárnő, 13. pék-cukrász osztályt – osztályfőnök: Pamuk Lajos tanár úr, XIV. élelmiszer-ipari technikus osztályt – osztályfőnök: Dr. Kovács Márta tanárnő.
Ezután felkérte Dombovári Tamás igazgató urat ünnepi beszéde megtartására. Az elhangzott gondolatokat Varró Dániel: Kicsinyke testamentum avagy egy vers ballagásra című verse ihlette.
Dicső Xénia 12. pék-cukrász osztályos tanuló búcsúzott a végzősöktől, majd Gera Pál 13. pék-cukrász osztályos tanuló és Kucsera Lotti a You Raise Me Up – Mit ér egy hang? című számot énekelték el.
Matuszka Nikolett 11. húsfeldolgozó osztályos tanuló búcsúzott a ballagó diákok nevében az iskolától.
Ezután az iskolazászló átadása következett.
A zászlót átadta: Csamangó Csaba 11. húsfeldolgozó osztályos tanuló, Szabó Enikő 11. pék tanuló és Turcsik Krisztina 13. pék-cukrász osztályos tanuló.
A zászlóra szalagot kötött: Viski Dávid 13. pék-cukrász osztályos tanuló.
A zászlót átvette: Tarr Flórián 10. húsfeldolgozó osztályos tanuló, Kiss Ádám és Sipka Erika 12. pék-cukrász osztályos tanulók.
Dombovári Tamás igazgató úr jutalmakat adott át Erdélyi Róbert, Szalma Brigitta, Kucsera Zoltán 13. pék-cukrász osztályos tanulóknak, Andula János, Vidéki Katrin, Matuszka Nikolett  11. húsfeldolgozó osztályos tanulóknak, Kovács József Márk 12. húsfeldolgozó osztályos tanulónak, Kálmán Tünde 12. pék osztályos tanulónak, Makai Bence Máté és Kormányos Patrik 11. pék osztályos tanulóknak.
Vekety László tanár úr az iskola alapítványának kuratóriumi titkára is jutalmazta a ballagókat.
Jutalmat kapott: Turcsik Krisztina és Viski Dávid 13. pék-cukrász osztályos tanuló, Zsemberi Mihály 11. húsfeldolgozó osztályos tanuló a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért 1. helyezéséért, Szabó Enikő 11. pék tanuló a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért 1. helyezéséért, és Fülöp Ákos 12. pék tanuló.
Igazgató Úr átadta a külföldi szakmai gyakorlatot igazoló EUROPASS igazolványokat is a tanév során Finnországban és Franciaországban járt végzős tanulóknak. Az igazolványt átvette: Kugel Richárd, Gera Pál, Turcsik Krisztina 13. pék-cukrász osztályos tanulók, Kovács József Márk, Hajduk Flórián, Juhász – Nagy Norbert, Fülöp Ákos 12. húsfeldolgozó-pék osztályos tanulók, Vidéki Katrin 11. húsfeldolgozó osztályos tanuló.
A Szózat elhangzása után az osztályok az udvaron elengedték a lufikat.


2016. április 28-án a 9. húsfeldolgozó osztálynak szintvizsga volt. A 8. órában a végzős osztályoknak ballagási főpróbát tartottunk.
A “TE SZEDD” mozgalom keretében a 6. és 7. órában szemétszedést tartottunk az iskola közvetlen környezetében!


Szakadó esőben, lovas kocsival indultak szerenádozni április 27-én este a pék- és cukrásztanulók a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskolából. A 13. pék-cukrász osztály az iskolában gyülekezett, ott… (továbbiak a Délmagyarország cikkében olvashatók képes beszámolóval)

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/esoben_indultak_szerenadozni_a_pek-es_cukrasztanulok/2472515/


2016. április 27-én 15:00 órakor kezdődött az ERASMUS+ pályázat 2015/2016-os évi beszámolója a zsibongóban. Már 12. éve biztosítja iskolánk a külföldi szakmai gyakorlatot tanulóinknak.
A tanév során 6 tanuló (Turcsik Krisztina, Gera Pál, Juhász-Nagy Norbert, Hajduk Flórián, Kovács József, Fülöp Ákos) vett részt 6 hetes szakmai gyakorlaton Finnországban, és 6 tanuló (Kugel Richárd, Váczi Ivett, Karácsonyi Lázár, Vidéki Katrin, Gecse Henrietta, Kocsis Márk) Franciaországban.
A finnországi Tamperében és a franciaországi Brestben átélt élményekről,  megismert új technológiákról, termékekről, tapasztalatokról számoltak be tanulóink videók, fényképek bemutatásával.
Nemcsak finn és francia termékek elkészítését sajátították el, de lehetőségük nyílt hazai hús,- pék  és cukrásztermékek előállítására is, amelyet a finn és a francia vendéglátók szívesen fogadtak.
Mind a 12 tanuló kiemelte az angol nyelv ismeretének fontosságát, és a jelenlévő alsóbb évfolyam tanulóit arra biztatták, hogy bátran jelentkezzenek külföldi szakmai gyakorlatra, mert egy életre szóló élménnyel gazdagodhatnak.
Évek óta szívesen látják viszont munkavállalóként is diákjainkat szorgalmas munkájuk, magas szintű gyakorlati ismereteik miatt.
Az élménybeszámoló után a jelenlévő tanárok, diákok megkóstolhatták a francia és finn péksüteményeket, cukrászsüteményeket, húskészítményeket. Új ízeket, termékeket ismertünk meg, amelyek iskolánk tanműhelyeiben a szakmai gyakorlaton résztvevő diákok útmutatásai alapján készültek.
Ízekben, élményekben gazdag délután volt.
Köszönjük Bori Zoltán külföldi kapcsolatokért felelős kollégánk munkáját a szakmai gyakorlati utak megszervezéséért!
Köszönetet mondunk a bemutatott termékek elkészítéséért tanulóinknak és szakoktatóinknak!


2015. április 25-én 14:45-től az iskola zsibongójában diák közgyűlést tartottunk.
A titkár megtartotta beszámolóját a 2015/2016-os tanévről.
Ezután választottunk a 2016/2017-es tanévre titkárt és 2 tagot. A szavazás eredményeként a DÖK titkára Magyarfi Csilla 12. pék-cukrász osztályos tanuló lett, a DÖK tagjai pedig Kucsera Zoltán 13. pék-cukrász osztályos tanuló és Bajusz Edina 11. pék osztályos tanuló.
Beszéltünk az iskolát érintő aktuális kérdésekről, kiemelten az intézmény és a környezet tisztaságáról.


Diáknap  2016 – beszámoló:

2016. április 21-én 10:00 órakor kezdődött a Diákönkormányzat szervezésében a DIÁKNAP.
A megnyitó és az osztályzászló értékelése után kezdődtek a programok a zsibongóban, a tantermekben, a tornateremben és az udvaron.
A bőséges kínálat lehetőséget nyújtott a kikapcsolódásra, szórakozásra.
A választható programok fiúk és lányok részére: focibajnokság, ping-pong, osztályok közötti tréfás vetélkedő, activity, keresztrejtvény, amőba, honfoglaló számítógépes társasjáték, skander bajnokság, „Fodor erős embere” összetett verseny, kapitánylabda, tanár-diák röplabda és a nap végén osztályonkénti kötélhúzás.
Napközben minden tanuló kapott felvágottas kenyeret tízóraira, készültek finom hidegkonyhai tálak, a teaházban keleties hangulatban lehetett megpihenni, teát inni, és az iskola cukrász tanműhelyében készített édes és sós süteményeket kóstolni.
Már 10:00 órától készültek az osztályok bográcsaiban a finom gulyáslevesek és pörköltek, amit a péktanműhelyben készített kenyérrel ebédeltek meg tanulóink.
15:00 órakor volt az eredményhirdetés.
Az alsóbb évfolyamok közül : 1. helyezett a 9. húsfeldolgozó osztály,
2. helyezett a 9. pék osztály
3. helyezett a 10. húsfeldolgozó –pék osztály

A felsőbb évfolyamok közül: 1. helyezett a 13. pék-cukrász osztály
2. helyezett a 12. pék-cukrász osztály
3. helyezett a 12. húsfeldolgozó –pék osztály

A jutalom az iskola cukrász tanműhelyében készített torták voltak.
A rendezvényt  támogatta a PICK ZRt. és az UNILEVER Magyarország Kft.
Köszönjük a Diákönkormányzat és a tanárok munkáját, a tanulók lelkes részvételét!


Újabb siker az SZKTV versenyen!

2016. április 19-21. között a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola rendezte meg a húsfeldolgozó szakmában a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt.

2016SZKTV3 2016SZKTV2 2016SZKTV4
Iskolánkat két tanuló képviselte a 11. húsfeldolgozó osztályból:
Zsemberi Mihály 1. helyezést ért el az írásbeli, szóbeli és gyakorlati részekből álló versenyen.
Elméleti tudására különdíjban részesült.
Andula János 18. helyezett lett.

2016SZKTV5 2016SZKTV6 2016SZKTV7
Iskolánk szaktanára, Harmatosné Ráczi Erika „A legjobb elméleti tanár”  elismerést kapta.
Gratulálunk tanulóinknak és a felkészítő tanáraiknak!

A helyi hírportál beszámolója az eseményről: 
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/henteslegenyek-versengese-661575

Az M1 híradóban is beszámoltak az eseményről, 44:51-47:17 között látható ezen a linken:
 http://nava.hu/id/3032528/ 


2016. április 20-án a 9. pék osztálynak szintvizsga volt.


2016. április 19-én 14:45-től a zsibongóban tartottuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Program záró rendezvényét. A programban résztvevő 12 húsfeldolgozó és pék-cukrász tanuló készített korszerű, egészséges alapanyagokból  pék, cukrász és húsipari termékeket. Az elkészített, bemutatott termékek méltó bizonyítékai annak, hogy ami egészséges, az lehet finom, ízletes és gusztusos is.

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás alapfeltétele a korszerű, egészséges, adalékanyag mentes élelmiszerek fogyasztása. A nagyüzemek kevésbé nyitottak ezen termékek előállítására, forgalmazására. Ezen pályázat lehetővé tette számunkra, hogy iskolánk tanulói a tanműhelyeinkben kikísérletezzék, elkészítsék az alábbi termékeket: baromfi mellsonka, juhbeles virsli, magvas kenyér, rozskenyér, korpás zsemle, magvas csavart, zabpelyhes pogácsa, mini néró, mini lekváros linzer, répa torta.
Néhány mondatban megismertették a hallgatósággal a zabpehely, a korpa, a rozs, a lenmag, a tökmag, a szezámmag,a  sárgarépa élettani hatásait, és felhasználásukat a pék-és cukrász termékekben. Felhívták a figyelmet a túlzott cukorfogyasztás veszélyeire, megtanulhattuk az alacsony cukortartalmú lekvár készítésének menetét is.
A mini lekváros linzerben és a répatortában diabetikus lekvár került. A torta bevonatát képező csoki is cukormentes volt.
A húsfeldolgozó tanulók ismertették a baromfi mellsonka és a juhbeles virsli készítésének technológiáját, külön kiemelték, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak.
Az eseményre meghívott diákok, tanárok, szakoktatók megtekintették, megkóstolták, véleményezték a termékeket.  Lehetett érezni a különbséget a boltban kapható termékek  és az iskola tanműhelyeiben készített finomságok között.
Leginkább a baromfi mellsonka és a juhbeles virsli ízén lehetett érezni, hogy mennyivel finomabb, ha nincs benne adalékanyag, ízfokozó, térfogatnövelő és egyéb az egészségre káros összetevő.

A bemutatott termékek készítésének menetéről videofilmek készültek:

Cukrásztanműhely: Répatorta készítés video 
Sütőtanműhely: magvas termékek készítése video 
Hústanműhely: baromfi mellsonka és virsli készítése video

Az egyes termékekről készített fényképek az egészséges táplálkozást ismertető füzetbe is bekerülnek.

A programban résztvevő tanulóink:
13. pék-cukrász  osztály: Kucsera Zoltán , Viski Dávid, Zerza Péter
12. pék-cukrász osztály: Bálint-Búzás Linda, Kiss Ádám, Magyarfi Csilla, Sipka Erika, Szabó Csaba
12. húsfeldolgozó osztály: Kovács József, Hegedűs Attila, Hajduk Flórián, Juhász Csaba

Köszönjük a szaktanároknak az elméleti felkészítést, a szakoktatóknak a termékek elkészítéséhez nyújtott segítségüket!


2016. április 15-én 9:30-tól a zsibongóban végzős tanulóknak a Magyar Honvédség képviselője tartott tájékoztatót továbbtanulási lehetőségeikről.
11:00 órakor rádiós megemlékezés volt a holokauszt áldozatairól.


2016. április 14-én 11:00 órától szakdolgozat házi védése volt a XIV. élelmiszer-ipari technikus osztálynak.


2016. április 12-én a Nemzeti Tehetség  Programban résztvevő tanulóink számára tanulmányi kirándulást szerveztünk – útvonal: Tataháza – Kecskemét – Szeged Gabonakutató.
Képes beszámoló a kirándulásról itt található: NTP Beszámoló!


Iskolánk 2016. április 11-én második alkalommal rendezett állásbörzét a végzős diákok számára.
Célunk ezúttal is az volt, hogy olyan ismeretekkel, információkkal lássuk el tanulóinkat, amelyeket később hasznosítani tudnak a munkaerőpiacon.
Az érdeklődők először a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának két dolgozójától kaptak hasznos tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet hatékonyan állást keresni. Szó volt az önéletrajz tartalmi és formai követelményeiről és az állásinterjúk lezajlásának módjáról is. Ezt követően a tanulók a meghívott élelmiszeripari cégek (Varga Pékség, Favorit Pékség, Sole-Mizo Zrt., Pick Zrt.) képviselőivel beszélgethettek, akik nagyon hasznos információkkal látták el a diákokat a munkaadók elvárásairól, szakmai fortélyokról. Több cég konkrét állásajánlattal érkezett, így már csak tanulóinkon múlik, hogy a vizsgák után élnek-e a biztos elhelyezkedés lehetőségével.


2016. április 7–én iskolánkban a végzős húsipari termékgyártó szakképző iskolai tanulóknak területi versenyt rendeztünk, ahol budapesti, kiskunfélegyházi  és helyi diákok mérték össze tudásukat az országos verseny előtt.
Írásbeli, gyakorlati és szóbeli feladatok alapján iskolánk tanulói az alábbi helyezéseket érték el:
Zsemberi Mihály    1. helyezés
Andula János          7. helyezés
Gratulálunk tanulóinknak és a felkészítő tanáraiknak!


2016. április 3-án tanulóink hazaérkeztek a franciaországi Brestből a 6 hetes szakmai gyakorlatról, mely az ERASMUS + program keretében valósult meg


2016. április 1-jén 9:30-tól a ballagó diákok fotózását tartottuk a Délmagyarország című napilap szervezésében.