Nemzeti Tehetség Program

Ételed az életed (Korszerű élelmiszeripari termékek gyártása a Fodorban)

emet_logo_szinesAz egészség mindannyiunk közös érdeke, az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés területén az oktatás kiemelten fontos szerephez jut. Intézményünk célja, hogy segítsük a tanulókat az egészséges életmódhoz szükséges ismeretek megszerzésében és az egészségtudatos magatartás kialakításában. Feladatunknak tekintjük, hogy diákjaink a tanult élelmiszeripari szakmájukban tudják alkalmazni a korszerű táplálkozásról tanult ismereteiket, és olyan szakemberekké váljanak, akik munkájuk során is tudatosan használják azokat.

ntp_72_rgbSikeres pályázatot nyújtottunk be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, így a Nemzeti Tehetség Program keretében 12 tanulóval megvalósíthatjuk terveinket.

A program célja, hogy a szakmájuk iránt motivált, tanulmányaikban kiemelkedő, kreatív diákjaink még több ismeretet sajátítsanak el a korszerű élelmiszerek előállításáról. Ehhez kapjanak kellő elméleti alapokat, mélyítsék el a gyakorlati szakmai ismereteiket. Önálló kutatómunka, tapasztalatszerzés révén ismerjenek meg recepteket, alapanyagokat, termékeket, melyeket maguk is elő tudnak állítani. A program végén megszerzett ismereteiket, tapasztalataikat társaikkal is osszák meg egy kóstolóval összekötött bemutató és egy kiadvány segítségével.

A korszerű, egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó ismeretek megszerzése, ilyen egészséges alapanyagokból készített termékek előállítása túlmutat az iskolai tananyagon. Az elméleti (élelmiszerkémia, táplálkozás-élettan, technológia) és gyakorlati foglalkozások, az üzemlátogatás olyan sokoldalú, komplex megvilágításba helyezi a témát, melyet tehetséges tanulóink a jövőben, szakmájuk gyakorlása során is tudnak hasznosítani. Mindezek mellett saját kreativitásukat is kibontakoztathatják a termékek előállítása és a kiadvány szerkesztése közben.

Cukrásztanműhely: répatorta készítés video 
Sütőtanműhely: magvas termékek készítése video 
Hústanműhely: baromfi mellsonka és virsli készítése video

2016. április 12-én a Nemzeti Tehetség  Programban résztvevő tanulóink számára tanulmányi kirándulást szerveztünk – útvonal: Tataháza – Kecskemét – Szeged Gabonakutató.
Képes beszámoló a kirándulásról itt található: NTP Beszámoló!

Délmagyarország cikk
A Délmagyarország című napilap is beszámolt 2016. április 19-én 14:45-től a zsibongóban tartott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Program záró rendezvényéről. A programban résztvevő 12 húsfeldolgozó és pék-cukrász tanuló készített korszerű, egészséges alapanyagokból  pék, cukrász és húsipari termékeket. Az elkészített, bemutatott termékek méltó bizonyítékai annak, hogy ami egészséges, az lehet finom, ízletes és gusztusos is.

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás alapfeltétele a korszerű, egészséges, adalékanyag mentes élelmiszerek fogyasztása. A nagyüzemek kevésbé nyitottak ezen termékek előállítására, forgalmazására. Ezen pályázat lehetővé tette számunkra, hogy iskolánk tanulói a tanműhelyeinkben kikísérletezzék, elkészítsék az alábbi termékeket: baromfi mellsonka, juhbeles virsli, magvas kenyér, rozskenyér, korpás zsemle, magvas csavart, zabpelyhes pogácsa, mini néró, mini lekváros linzer, répa torta.
Néhány mondatban megismertették a hallgatósággal a zabpehely, a korpa, a rozs, a lenmag, a tökmag, a szezámmag,a  sárgarépa élettani hatásait, és felhasználásukat a pék-és cukrász termékekben. Felhívták a figyelmet a túlzott cukorfogyasztás veszélyeire, megtanulhattuk az alacsony cukortartalmú lekvár készítésének menetét is.
A mini lekváros linzerben és a répatortában diabetikus lekvár került. A torta bevonatát képező csoki is cukormentes volt.
A húsfeldolgozó tanulók ismertették a baromfi mellsonka és a juhbeles virsli készítésének technológiáját, külön kiemelték, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak.
Az eseményre meghívott diákok, tanárok, szakoktatók megtekintették, megkóstolták, véleményezték a termékeket.  Lehetett érezni a különbséget a boltban kapható termékek  és az iskola tanműhelyeiben készített finomságok között.
Leginkább a baromfi mellsonka és a juhbeles virsli ízén lehetett érezni, hogy mennyivel finomabb, ha nincs benne adalékanyag, ízfokozó, térfogatnövelő és egyéb az egészségre káros összetevő.

Az egyes termékekről készített fényképek az egészséges táplálkozást ismertető füzetbe is bekerülnek.

A programban résztvevő tanulóink:
13. pék-cukrász  osztály: Kucsera Zoltán , Viski Dávid, Zerza Péter
12. pék-cukrász osztály: Bálint-Búzás Linda, Kiss Ádám, Magyarfi Csilla, Sipka Erika, Szabó Csaba
12. húsfeldolgozó osztály: Kovács József, Hegedűs Attila, Hajduk Flórián, Juhász Csaba

Köszönjük a szaktanároknak az elméleti felkészítést, a szakoktatóknak a termékek elkészítéséhez nyújtott segítségüket!