GINOP-6.2.3-17-2017-00022

Megtekintések száma:

A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztéseszechenyi2020logo

Szakmatörténeti kiállítás 2020

2020. november 9-én nyitottuk meg iskolánkban a Szakmatörténeti kiállítást a K-7-es teremben.
Belépve időutazást tehettünk a pék, a cukrász és a hentes szakma tárgyai, eszközei között.kiallit03
Bepillantást kaptunk a sütőipar történetébe, a népi kenyérsütés fortélyaiba és eszközeibe. Megtekinthettük a sütőipari gépek és a technológia fejlődését a kezdetektől napjainkig. Láthattuk a mézeskalács készítés eszközeit, formáit, díszítéseit. Sütőipar című folyóirat régi számaiba is belelapozhattunk. Elénk tárultak az asztalokon a korabeli használati tárgyak: sziták, teknők, szakajtók, agyagkorsók, liszteszsákok, zománcozottfedeles vödrök, kannák, gyúródeszkák és sodrófák, pogácsaszaggatók, falvédő, ami a korabeli konyhákból nem hiányozhatott.
Bemutatásra került a húsipar története – Szeged húsipara és üzemei, eszközei, tárgyai és az
élelmiszer-ellenőrzés műszerei, eszközei. Az élelmiszer-ellenőrzés története az ókorba nyúlik vissza. Jelen volt a középkorban, újkorban, jelentős szerepe volt a XIX. és a XX. században is. A jelenkori szabályozásban már az uniós alapelvek dominálnak. Nagyon fontos az Élelmiszerlánc-biztonság.
kiállítás19A laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, műszerek közül láthattunk régi mikroszkópot, mérleget, műszereket. A mai modern, gyors műszerek közül kiállítottuk a sótartalom meghatározásához használatos refraktométert, digitális gyors táramérleget.
Az élelmiszer-ellenőrzés műszerei, eszközei mellett gabona- és liszt őrlemények is láthatók voltak, melyeket a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársaitól kaptunk, így támogatva a kiállításunkat. Megismerhettük a biorizst, a kölest, a zabot, a lenmagot, a cirokot, a hajdinát. A GK jelzésű Petri-csészékben a Gabonakutató Nonprofit Kft. által nemesített növényfajták gabonái voltak.
Volt gabona, korpa, teljeskiörlés és töretliszt a korábban felsorolt gabonákból. Érdekesség a kék búza és a bíbor búza.
kiallit07húsipar története kiállításrészben olvashattunk a húslátókról, akik a húsvizsgálók voltak, és a húsmívesekről, akik a korabeli mészárosok. Kiállítottunk vájlingot, mérleget, húsdarálót, zsírosbödönt, amiben a kisütött zsírt tárolták, hurka-és kolbásztöltőt, perzselőt, ami fával, majd gázzal működött. Napjaink hentes munkaruházata is a kiállítás anyaga lett, csizmával együtt. A régi időkből látható még a három ujjas lánckesztyű és lánckötő.
Szeged Rókus városrészt korábban „kukoricavárosnak” is nevezték, mert itt termesztették ezt a növényt.
kiallit06A házi disznóvágástól eljutottunk a nagyüzemi feldolgozásig. Az első „gyár” Torossy János nevéhez fűződik, aki már 1852-ben mint pesti kereskedő 300 mázsa szalámi árult. Ez a gyár csak néhány évig üzemelt. 1862-ben Kiss Márton rókusi disznóvágó és szappanfőző egy pesti céggel karöltve a gyárat fellendítette. 1864-ben a rókusi disznóvágók olasz szakmunkásokat is szerződtettek, fokhagymás és majoránnás szalámit is gyártottak, a kedvenc a paprikás szalámi volt. 1869-ben Pick Márk megalapította vállalkozását Szegeden, a mai Gutenberg utcában, melyet később áthelyeztek a Maros utcába. Azóta PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt. néven ma is működik városunkban. A Pick történetéről külön is olvashattunk.
A cukrászat története, eszközei, tárgyai csábítóan hívogattak a korabeli cukrászdákba.kiállítás18
Régi könyveket, folyóiratokat is megtekinthettünk. Érdekesség volt Vízvári Mariska szakácskönyve – Száz specialitás címmel. Ő saját korának ünnepelt színésznője volt. 1879-1954 között élt, két szakácskönyve is megjelent. Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból szintén érdekes kiállítási ritkaság. Megemlíthető még a Magyar Urasszony háztartása című mű is.
Olvashattunk részletet Kosztolányi Dezső: A cukrász című novellájából is. Láthattuk, hogy íróinkat is megihlette ez a milliő. Különleges történet a Csokoládé szerelem, amely a Stühmer Frigyes által készíttetett Jancsi és Juliska porcelán tárgyakhoz kapcsolódott.
kiallit09Olvashattunk Stühmer Frigyesről, a magyar csokoládé atyjáról, cukrászokról, akikből süti lett.
Itt láthattunk szitát, mák-és diódarálót, kávédarálót, mozsarat, kuglóf formát, őzgerinc formát, habverőket, tortatálat üvegből, modern muffin formákat szilikonból, habszifont.
Belelapozhattunk a Cukrász Mester folyóiratba is.
Láthattunk képeket híres édességekről, fagyikról, sütikről. Megtudtuk, hogy Hungarikum sütemény lett a Rigó Jancsi, a Dobos torta, a Rákóczi túrós.
A kiállítás végén interaktív játékok megoldására is volt lehetőség: TOTÓ, rejtvény, találós kérdés, szólások-közmondások, eszközök felismerése képről.
A bemutatott tárlat tartalmas, érdekes volt. Képet kaptunk az élelmiszeripar néhány területéről, az iskolánkban oktatott szakmákról.
Gazdag történeti áttekintés volt, eddig kevésbé ismert színes történetekkel, különlegességekkel, szép képekkel, sok-sok tárggyal gazdagítva.
Az ízléses, jól áttekinthető elrendezés hamar felkeltette a látogatók figyelmét, érdeklődését.
Köszönjük a kiállításhoz felajánlott tárgyakat!
Köszönjük a kiállítás készítőinek a színvonalas, tartalmas képi és tárgyi megjelenítést, bemutatást!

Az kiállításról további képek találhatók a honlapunk archívumában !


2019. december 7-én szombaton munkanap, Sport– és Egészségnap volt 8:00-13:00 óra között mindenkinek!

Az osztályok meghatározott forgatókönyv szerint az alábbi programokon vettek részt: egészséges táplálékok készítése, sütés nélküli egészséges édességek elkészítése, a tornateremben bemelegítés és labdajátékok. egeszsgnap05Megismerkedtek a gyógy- és fűszernövényekkel, előadást hallgattak az elektroszmog témakörében. Játékokat, fortélyokat tanultak a stressz oldására, kezelésére, megtudták kinek mennyi a testtömege, zsírtömege, vérnyomása. egeszsgnap07Activityt játszottak, koncentrációs gyakorlatokat tanultak, relaxáltak, meditáltak, kineziológiai gyakorlatokat tanultak,melyek segítségével hatékonyabbá tehetik a tanulást. Előadást hallgattak a tea történetéről, kultúrájáról, kóstoltak zöld teát, vörös teát, fekete teát. Készítettek a pék– és a cukrász tanműhelyben egészséges ételeket. A védőnő és munkatársai is hasznos tanácsokkal látták el tanulóinkat.
A szünetekben az elkészített finomságokat bemutatták egymásnak a tanulók, kóstoltak.
A nap eseményeiről készült képeket a honlapunk archívumában találjuk.

Az elkészült egészséges ételek:

Egészséges reggeli:
Banánnal, almapürével, zabliszttel készített palacsinta, azaz babacsinta,
túrógolyó, magvas kenyér, snidlinges tojásrántotta

Egészséges desszertek:
Dióval készített kókuszgolyó (vegán)
Sütés nélküli csokitorta, melynek összetevői: datolya , mandula, avokádó, karobpor, kókuszzsír
3 féle gyümölcsös zabkása poharakban : kakaós almás – papayás, almás, banános – ananászos szilvás

egeszsgnap09 egeszsgnap12A foglalkozásokat szaktanáraink tartották, a védőnő és munkatársai, az ételeket pedagógusaink, szakoktatóink a tanulókkal együtt készítették el. Tartalmas, élményekben gazdag nap volt.
Köszönjük a részvételt és tanáraink, munkatársaink munkáját!

A vegán kókuszgolyó receptje:

Hozzávalók: 20 dkg dió, 2 púpos ek. méz, 2 ek. narancslé, 5-7 dkg mazsola, kókuszreszelék
Elkészítés: a diót 24 órára beáztatjuk, (a levet legalább egyszer cseréljük le!), a mazsolát áztatjuk, utána késsel felaprítjuk, a diót a narancslével és a mézzel összeturmixoljuk (erős, profi gép kell hozzá!), a felaprított mazsolát hozzákeverjük, golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Sütés nélküli csokitorta receptje:

Hozzávalók: 10 dkg darált mandula, 7 dkg datolya, csipet só
Krém:  2 érett avokádó, 7 dkg nyers kakaópor / karobpor, 5 dkg kókuszzsír,
10 dkg darált datolya, vaníliás cukor
Elkészítés:    a datolyát botmixerrel vagy aprítóval pépesítjük a darált mandulával vegyítve.
Egy kicsi (16-28 cm-es) tortaformába belenyomkodjuk az alapot.
A krém:  az avokádót botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, a pépesített datolyát, karobport, vaníliás cukrot.
A krémet ráhalmozzuk az alapra, hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Tetszés szerint díszíthető.


2019. október 10. 7. és 8. órában a 9:HP, 9.PC, 10.HP, 10. PC és XI. osztály tanulóinak GINOP projekt foglalkozás volt a tornacsarnokban.
Téma: Európai Uniós partnereink (Románia – Erdély, Franciaország, Finnország)
A feladatok célja ezen országok minél szélesebb körű megismerése játékos formában.
Az osztályok társasjátékban, kvíz kérdések megválaszolásában, képfelismerésben, akadálypálya teljesítésében, Petanque – francia eredetű golyós játékban mérték össze tudásukat.
Előzetes feladat volt: az adott ország térképén jelölni történelmi eseményeket, nevezetességeket, gasztronómiai különlegességeket stb.
A csapatok jutalma gyümölcs és csokoládé volt.
Minden résztvevő sok új ismerettel, élménnyel gazdagodott.


2019. október 1-jén GINOP szupervízió volt.


2019. szeptember 26-án a GINOP  6.2.3.-17-2017-00022 pályázat keretében online mérés volt a 9. évfolyam tanulónak.


Szeged projekt

iskolánk tanulói megtekintettek egy filmet Szegedről, majd vetélkedőn vettek részt  a városban, ahol  Szegeddel kapcsolatos kérdésekre kellett a válaszokat megkeresni az adott helyszínen. Térkép segítette a tájékozódásukat az egyes állomások között.


2019. június 14-én az utolsó tanítási napon projektnap volt a XI., a 9. HP és 9.PC osztályoknak.
Téma: uniós országok

projektnap08 projektnap07 projektnap05 projektnap03 projektnap02 projektnap01Az esemény nyitásaként Vekety László tanár úr érdekes előadást tartott az Európai Unióról. Utána a XI. osztály bemutatta Hollandiát, a 9. HP osztály Németországot, a 9. PC osztály Olaszországot.
Az ügyes, kreatív tanulók tésztából építették meg a Panteont és a Colosseumot.
A vetélkedő feladatai között volt zászlófelismerés, régi pénzérmék, puzzle és némajáték is.
A foglalkozás végén a pék tanműhely pizzás- és kakaós csigával vendégelte meg a tanulókat.


adapt_nap82018. szeptember 4-én és 5-én adaptációs napok voltak a 9. évfolyam tanulói számára.
Az új diákok megismerkedtek az iskolával, a tanáraikkal, és a közösségépítő foglalkozásokon az osztálytársak is közelebb kerültek egymáshoz.
Az eseményről készült képek elérhetők a honlapunk archívumában, vagy a képre kattintva.