A 2017/18-as tanévben

A projekt összefoglalása:

Projekt alapinformációi: 2017-1-HU01-KA116-035370
projekt címe: Élelmiszeripari tudáscsere
Projekt kezdete: 01/07/2017
Projekt vége:   30/06/2018 

Projekt eredményei:
3 partner vett részt a projektben:
Küldő intézmény: Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola,
Szeged 6725, Szabadkai út 3.

1.1  Tanulói mobilitás:
Fogadó intézmény: Tampere, (Finnország) TREDU,

2017. november 6 – december 17.

Iskolánk 6 tanulója (3 húsos, 1 pék, 2 pékcukrász technikus) vett részt a finnországi Tamperében, a TREDU szakképző iskolában 6 hetes szakmai gyakorlaton az Erasmus+ program szakképzési mobilitás tanúsítvány pályázat keretén belül. Szeptember első napjaiban iskolánk tanulói jelentkezhettek a finnországi szakmai gyakorlatra. A többlépcsős kiválasztás során eldőlt, kik lesznek azok, akik részt vehetnek a 42 napos tamperei szakmai gyakorlaton a partner iskolánk a TREDU tanműhelyeiben, (Kangasala) és a partner vállalkozások üzemeiben, pl. Tapolan Oy húsüzem. A tanulók nyelvi felkészítésen vettek részt a kiutazás előtti hetekben.

A küldöttség tagjai: Asztalos Sándor, Szűcs Adrián, Kapocsi Balázs, Törőcsik Kitti, Andrási Szabolcs, Sipka Andor Richárd. Kísérő tanáruk: Bori Zoltán.

Sikeres felkészülésüket követően, élményekben gazdag szép napokat töltöttek Finnországban 2017. november 6 – december 17. között. Az eddig megszerzett szakmai ismereteiket újabbakkal bővítették útjuk során. Hétköznaponként, délelőtt és délután szakmai gyakorlatot végeztek szétválasztva, a finn tanulókhoz, dolgozókhoz beosztva a tanműhelyekben, illetve az érintett vállalkozásoknál. Szakmai ismereteiket, új és ismeretlen anyagok használatában és új gép technológiák használatának elsajátításában bővítették. Fejlesztették nyelvi és szociális kompetenciáikat, képességeiket. Üzemlátogatások, karácsonyi vásár, finnországi magyar club meglátogatása, korcsolyázás és szauna látogatások, kirándulás képezték a további és a hétvégi programokat.

Részletes beszámoló az útról Törőcsik Kitti szakmai naplójából itt olvasható !

Tanulóink képes prezentációja itt található !

2.1 Tanári szakmai tanulmányút
Szakmai – Tanulmányi út

2017. nov. 13 – 17. BREST, IFAC CAMPUS DES METIERS

Résztvevők:
Dékány László         műszaki vezető
Temesvári Gábor    szakoktató /húsipari/
Kispéter Olga Aliz   szakmai idegen nyelv /angol/

Összefoglaló – Beszámoló a tanáraink útjáról itt található !

1.2  Tanulói mobilitás
Fogadó intézmény: Brest, (Franciaország), CCI Brest,

2018. február 12 – március 25.

Iskolánk 6 tanulója (2 húsos, 3 pék, 1 pékcukrász technikus) vett részt a franciaországi Brestben szakmai gyakorlaton az Erasmus +program szakképzési mobilitás tanúsítvány pályázat keretén belül, 2018. február 12. és március 25. között. A vendéglátó, az IFAC Brest (CCI Brest) szakképző iskola volt, akikkel már több éve kiváló kapcsolatban vagyunk. A pék és cukrász tanulók a Le Fournil des Provinces Belleuvele cég, pék-cukrász üzemeiben dolgoztak. Húsfeldolgozó tanulóink a BIOCOOP áruház és egy éttermi húsüzlet üzemeiben töltötték el a 6 hetes szakmai gyakorlatukat. A húsos tanulók marhahús, birkahús és sertéshús franciaországi feldolgozását tanulták a csontozástól a konyhakész ételek elkészítéséig. Nagyon sok újdonságot tanultak. A pék és pékcukrász tanulók a francia baguette, briós, coookies és egyéb termékek gyártását tanulták, szintén eredményesen.

Diákjaink a bresti iskola kollégiumában laktak. Hétvégenként másik szállásra költöztek. A szakmai gyakorlat mellett kulturális programokon vettek részt, megismerkedtek a város történelmével és nevezetességeivel. A pékek és pékcukrászok „magyar-napot”  tartottak az iskola nyílt napján, melynek keretén belül magyar, illetve szegedi pék-cukrász termékeket készítettek el. A helyi diákújságban is médianyilvánosságot kaptak diákjaink.

Tanulóink:
Márta Katalin, Gera László, Albecz Benjámin, Balázs Dániel, Búcsú Péter, Knébelspisz Vajk,

Részletes beszámoló az útról Búcsú Péter szakmai naplójából itt olvasható !

Tanulóink képes prezentációja itt található !

A francia helyi média cikke tanulóinkról:francia 1

2.2 Tanári szakmai tanulmányút
Fogadó intézmény: Tampere (Finnország) TREDU szakképző iskola

2018. április 16 –április 20.

Iskolánk 3 tanára (Kocsondi Antónia, Dombovári Tamás, Mucsi Mária) szakmai tanulmányúton vett részt a TREDU szakképző iskola partnerintézményben és campusaiban. A tanulmányút célja iskoláink közötti szakmai együttműködésünk továbbfejlesztése, beadott KA2 pályázatunk előkészítése, a pék, húsipari és labor szakmai tanműhelyek megtekintése, új technológiák, oktatási módszerek megismerése, átvétele.

Összefoglaló – Beszámoló a tanáraink útjáról itt olvasható !

3. Bemutató és kóstoló nap a 2017/2018-as tanév Erasmus+ nemzetközi programjairól

2018. április 26.

A 6 hetes szakmai gyakorlatokon résztvevő diákok prezentációs bemutatón ismertették iskolánk tanulóinak, tanárainak és meghívott vendégeinek a külföldön tanultakat, tevékenységeiket, programjaikat. A diákok nagy átéléssel meséltek a kint töltött időről, amit nagyon hasznosnak és előremutatónak találtak saját maguk további terveiket illetően. Sokat fejlődtek szakmai és nyelvi kompetenciák, készségek területén. Megismerték a más kultúrákat, embereket és attitűdöket. A nyelvek tanulását nagyon fontosnak tartották, ami nélkül a szakmai gyakorlat nehezebben végezhető el. A bemutató és a kérdések megválaszolása után az általuk tanműhelyekben elkészített külföldi receptek ételeit kóstolhatták meg a vendégek, diákok. Volt közöttük finn fekete kolbász, francia kolbász, francia tejes pite, kardamonos buci, stb. Nagyon ízlett mindenkinek!

A képes beszámoló az eseményről itt található !