A 2016/17-es tanévben

Iskolánk nemzetközi kapcsolatainak honlapja, elérhetősége:

A projekt összefoglalása:

Projekt alapinformációi:  2016-1-HU01-KA116-022680
projekt címe: Élelmiszeripari adatátvitel Bresten keresztül Tamperén át Szegedig
Projekt kezdete:  01/07/2016
Projekt vége:   30/06/2017

Projekt eredményei:
3 partner vett részt a projektben:
Küldő intézmény: Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola, Szeged 6725, Szabadkai út 3.

1. fogadó intézmény: Tampere, (Finnország) 2016. november – december 18.:

Iskolánk 6 tanulója (3 húsos, 1 pék, 2 pékcukrász) vett részt a finnországi Tamperében szakmai gyakorlaton az Erasmus +program szakképzési mobilitás tanúsítvány pályázat keretén belül. Szeptember első napjaiban iskolánk tanulói jelentkezhettek a finnországi szakmai gyakorlatra. A többlépcsős kiválasztás során eldőlt, kik lesznek azok, akik részt vehetnek a 42 napos tamperei szakmai gyakorlaton a partner iskolánk a TREDU tanműhelyeiben, és a partner vállalkozások üzemeiben, pl. Tapola húsüzem. A tanulók nyelvi felkészítésen vettek részt a kiutazás előtti hetekben.

A küldöttség tagjai: Sipka Erika, Orbán Dániel, Kiss Ádám, Balogh László, Palotás Gergő, Gémes Martin. Kísérő tanár: Bori Zoltán

Sikeres felkészülésüket követően, élményekben gazdag szép napokat töltöttek Finnországban 2016. november 2 – december 13. között.  Az eddig megszerzett szakmai ismereteiket újabbakkal bővíthették útjuk során. Hétköznaponként délelőtt és délután szakmai gyakorlatot végeztek szétválasztva, a finn tanulókhoz beosztva a tanműhelyekben, illetve a vállalkozásoknál. Bővítették, fejlesztették nyelvi és szociális kompetenciáikat, képességeiket. Üzemlátogatások, karácsonyi vásár és szauna látogatások, kirándulások képezték a hétvégi programokat.

Részletes beszámoló az útról Sipka Erika szakmai naplójából itt olvasható !

Tanulóink képes prezentációja itt található !

2. fogadó intézmény: Brest, (Franciaország) 2017. február 27 – április 9.:

Iskolánk 6 tanulója (3 húsos, 1 pék, 2 pékcukrász) vett részt a franciaországi Brestben szakmai gyakorlaton az Erasmus +program szakképzési mobilitás tanúsítvány pályázat keretén belül, 2017. február 27. és április 9. között. A vendéglátó, az IFAC Brest szakképző iskola volt, akikkel már több éve kiváló kapcsolatban vagyunk. A pék és cukrász tanulók a Le Fournil des Provinces Belleuvele cég, pék-cukrász üzemeiben dolgoztak, illetve hetente 1 napot a vendéglátó iskola tanműhelyében. Húsfeldolgozó tanulóink a BIOCOOP áruház és egy éttermi húsüzlet üzemeiben töltötték el a 6 hetes gyakorlatot.

Diákjaink a bresti iskola kollégiumában laktak. A szakmai gyakorlat mellet kulturális programokon vettek részt, megismerkedtek a város történelmével és nevezetességeivel. A pékek és pékcukrászok „magyar-napot”  tartottak az iskola nyílt napján, melynek keretén belül magyar, illetve szegedi pék-cukrász termékeket készítettek el. A helyi diákújságban is médianyilvánosságot kaptak diákjaink.

Tanulóink: Dicső Xénia, Müller Dóra, Komócsin Róbert, Vígh László, Turcsik István, Kusztovszki Máté.

Részletes beszámoló az útról Komócsin Róbert szakmai naplójából itt olvasható !

Tanulóink képes prezentációja itt található !

Média megjelenések Franciaországban: le télégramme (helyi újság)aktuális hírek a helyi iskolai újságban

3. fogadó intézmény:  Brest, (Franciaország) 2016. október 10-14.

Iskolánk 3 tanára vett részt az 5 napos tanulmányi úton. Utazásunk célja a Bresti IFAC szakképzési centrum megtekintése, oktatási struktúrájának és szakképzési rendszerének megismerése volt.

A campus 2013-ban épült részben állami, regionális és legnagyobb részt az Iparkamara által nyújtott támogatásból. Az intézmény egyedülálló egész Franciaországban. Egy intézményen belül kap helyet az idegenforgalmi és vendéglátó ipari képzés, a húsfeldolgozó, a cukrász és pék képzés, a fodrász, a kozmetikus, az autószerelő, karosszéria lakatos és fényező képzés valamint  a bolti eladó képzés. A diákok összlétszáma 1800 fő.

Az épületkomplexum rendkívül modern, jól felszerelt, egyes területeken a legkorszerűbb gépekkel dolgozhatnak a tanulók. A pék- és cukrász tanműhelyek felszereltsége magyarországi mércével mérve a kiválónál is jobb. Minden tanulónak van saját gyakorló asztala saját szerszámkészlete, konyhagépe, mérlege, főzőlapja és edényei. A saját pultok kerekeken gurulnak és tetszés szerint alakítható ki belőlük 4-6-os csoportok, ha az oktatás így kívánja. A tágas péktanműhelyben többféle dagasztógép áll a tanulók rendelkezésére a tésztakészítéshez. A csoportok létszáma nem nagy, így a diákok oktatása lényegesen könnyebb a szakoktatók számára. A hústanműhely felszereltsége is korszerű: a tanulóknak saját bontó-, csontozó és konyhapultja van. A húsipari gépeik, berendezéseik a mi tanműhelyünkhöz képest kevésbé modernek, kisebb teljesítményűek. Ezek éppen kielégítik a képzési normatívát. Mindhárom tanműhely a higiéniai követelményeket modern és megfelelő számú és minőségű eszközökkel tudja biztosítani.

A gyakorlat reggel 8.30-kor kezdődik és 17.30-ig tart. Ezt megszakítja az egyórás ebédszünet és néhány 10 perces szünet is. Az ebédet minden diák ingyenesen veheti igénybe.

A gyakorlatok során előállított termékeket az iskola saját pék- és hentes boltjában értékesíti az iskola dolgozói és tanulói számára minden nap 15.30 és 17.30 között a bolti árhoz képest olcsóbban. A termékeket külső helyszínekre nem szállítják, a cél nem a profitszerzés, hanem az oktatás. Az iskolai boltokban az eladók is diákok, akik saját szakmájukat gyakorolhatják.

A szakmai képzés kétéves és szakmunkás bizonyítvánnyal zárul. További kétéves képzés után egy magasabb szakmai tudást igazoló bizonyítványt kaphat a tanuló. Ezután eldöntheti, hogy marad-e még egy évet speciális képzésre. 18 év felettieknek is indít az iskola egyéves képzéseket.

A tanulók az iskolába csak belépőkártyával léphetnek be, kártyájuk csak meghatározott területekre engedélyez belépést.

Az oktatási minisztérium szabályozza és írja elő a tananyagot és határozza meg az indítható képzéseket. Az iparkamara és a régió pedig nagymértékben finanszírozza a képzéseket.

Az első éveseknek a magyarországi gyakorlattól eltérően nincs szintvizsgájuk. A szakmai vizsgákon a kamara által delegált külsős szakemberek és a szaktanárok vizsgáztatnak.

A pék tankönyv gyakorlat centrikusabb, mint az itthoni tankönyv. Áttekinthetőbb, több rajz és ábra szemlélteti a munkafázisokat.

Erasmus Brest tanar

4. Fogadó intézmény:  Tampere (Finnország) TREDU szakképző iskola 2017. 04.03 – 04.07-ig.

Iskolánk 3 tanára (Csabáné Neográdi Irén, Zelenka Ferenc, Vekety László) szakmai tanulmányúton vett részt a TREDU partnerintézményében és campusaiban. A tanulmányút célja a szakmai a 13 éves együttműködésünk továbbfejlesztése, a KA2 pályázatok előkészítése, a pék és labor szakmai tanműhelyek megtekintése, új technológiák, oktatási módszerek megismerése, a tanulóink szakmai gyakorlatának ECVET értékelési rendszereink vizsgálata és továbbfejlesztése az európai szakképzési keretrendszer keretében. A szakmai tanulmányút képes beszámolója elérhető a következő linken:

http://prezi.com/wxylwhyn-ctn/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

5. Finn és francia termékek bemutatója az Erasmus+ 2016-1-HU01-KA116-022680 számú pályázat keretében 2017. április 27-én.

nemzetközi kapcsoatok bemutatónap 2017. 04. 27.