A 2014/15-ös tanévben

Erdély (“Határtalanul” pályázat):

2015.04.20-04.24. között iskolánk 20 diákja és 2 kísérő tanára 5 napot töltött el a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola vendéglátásában a „Határtalanul” program keretén belül.
A hétfői egész napos buszozást városnézésekkel szakítottuk meg (Arad, Vajdahunyad, Segesvár). Csíkszeredai megérkezésünkkor szakadó hóesés fogadott bennünket.
Kedden reggel, miután megismerkedtünk az iskola vezetőségével, elkezdődtek a szakmai programok. Pék tanulóink a kürtőskalács elkészítésével ismerkedtek, húsfeldolgozó diákjaink pedig egy családi vállalkozásban működő húsfeldolgozó üzemet látogattak meg.
Szerdán Csíkszentkirályon házi kenyérsütésen vettünk részt. A kenyereket egy 150 éves kemencében sütötték meg. Délután gyárlátogatás keretein belül meglátogattuk a Csiki sörgyárat, majd tusnádfürdői és csíksomlyói kiránduláson vettünk részt.
Csütörtökön az iskolában készítettünk hagyományos tepertős pogácsát és csíki illetve gyergyói kolbászt, majd délután csíkszeredai városnézésen vettünk részt.
Pénteken a csoport kora reggel elindult haza Magyarországra. Útközben rövid pihenőket, városlátogatásokat tartottunk (Kolozsvár, Nagyszalonta).
csíkszeredai kirándulásunk képei a honlapunk archívumában tekinthetők meg.
A Székelyhon honlapján is olvashat az eseményről:
www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/kurtoskalacssutes-es-receptcsere
Úgy értékelem, hogy a program elérte a célját és sikerült megerősíteni és folytatni a már több éve működő kapcsolatot a Venczel József Szakközépiskolával.
A csíki diákok május 11-én érkeznek hozzánk a „Határtalanul” program második részében.


Brest (Franciaország):

Iskolánk 6 tanulója vett részt a franciaországi Brestben szakmai gyakorlaton az Erasmus + program keretén belül, március 3. és április 12. között. A vendéglátó, az IFAC Brest szakképző iskola volt, akikkel már több éve kiváló kapcsolatban vagyunk. A pék és cukrász tanulók a Le Fournil des ProvincesBelleuvele cég, pék-cukrász üzemeiben dolgoztak, illetve hetente 1 napot a vendéglátó iskola tanműhelyében. Húsfeldolgozó tanulóink a BIOCOOP áruház húsfeldolgozó üzemében töltötték el a 6 hetes gyakorlatot.

Diákjaink a bresti iskola kollégiumában, illetve a hétvégeken egy ifjúsági szállóban laktak. A szakmai gyakorlat mellet kulturális programokon vettek részt, megismerkedtek a város történelmével és nevezetességeivel. Április 10-én „magyar-napot”  tartottak a tanulóink, melynek keretén belül magyar, illetve szegedi pék-cukrász és húsos termékeket készítettek el.

Részletes beszámoló az útról Viski Dávid szakmai naplójából itt olvasható !

Tanulóink: Andula János, Zsemberi Mihály, Erdélyi Róbert, Kucsera Zoltán, Viski Dávid és Szabó Enikő képes prezentációja itt található !


Tampere (Finnország):

Szeptember első napjaiban iskolánk tanulói jelentkezhettek a finnországi szakmai gyakorlatra. A többlépcsős kiválasztás során eldőlt, kik lesznek azok, akik részt vehetnek a 42 napos tamperei utazáson.

Tampere3

A küldöttség tagjai:
Micziz Máté, Habi Roland, Lázár Tamás, Somodi Róbert, Zerza Péter, Cziczalek Dávid.

Tampere2

A november 3-i indulásig folyamatos felkészítésen vettek részt.

Tampere1

Sikeres felkészülésüket követően, élményekben gazdag szép napokat töltöttek Finnországban. Az eddig megszerzett szakmai ismereteiket újabbakkal bővíthették útjuk során!

Részletes beszámoló az útról Zerza Péter szakmai naplójából itt olvasható !

Tanulóink: Micziz Máté, Habi Roland, Lázár Tamás, Somodi Róbert, Zerza Péter és Cziczalek Dávid képes prezentációja itt található !