Átjárhatósági program

BGA_kep_jpgIskolánk 2015. tavaszán támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapítvány „Átjárhatósági ösztöndíj” pályázatán, melynek célja a határokon átívelő szakképzés elősegítése.

A pályázat célja a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola és a Mezőgazdasági Iskolacsoport, Sáromberke közötti kapcsolat kiépítése. Első lépés 5 erdélyi tanuló és kísérő tanáruk fogadása és szakmai gyakorlatának biztosítása. A gyakorlatot két részben valósítottuk meg: első héten iskolánk pék- és cukrász tanműhelyében ismerhették meg a szakma helyi fortélyait. Szakoktatónk segítségével gyakorolták a péksütemények, kenyerek és a kalácsok technológiai műveleteit. A gyakorlati idő második részében a kisteleki Darabos Pékségben dolgoztak, így a termelés folyamatában is találkozhattak az említett műveletek elvégzésével. Ebben az időszakban a cég helyi alkalmazottja felügyelte a diákok munkáját. Mindvégig biztosítottuk a vendégek teljes ellátását és szabadidős programokról is gondoskodtunk.

atjarhato09 atjarhato08 atjarhato07

A két intézmény hasonló földrajzi környezetben található: a sáromberki iskola is vidéki környezetben működik, ahol a lakosság fő foglalkozási ágazata a mezőgazdaság, a mezőgazdasági termékek feldolgozása, ehhez kapcsolódó szolgáltatások és a turizmus. Az intézményben három ágazatban (mechanikai, turizmus-élelmezés, mezőgazdaság) három szinten (általános iskola, szakközépiskola, középiskola) folyik oktatás.

atjarhato06 atjarhato04

A két iskola kapcsolata a hasonló képzési profil révén gyümölcsöző lehet. Hasonlóságot mutat hitvallásunk is: az oktatás nem kiváltság, hanem jog. Mindenki számára biztosítjuk a fejlődés lehetőségét képességei szerint bármilyen környezetből érkezik is.

Mind a tanulók, mind a tanárok, mind a pékség dolgozói részéről pozitív  visszajelzést kaptunk, miszerint a program sikeres és hasznos volt. A tanulók sok szakmai ismeretet szereztek, amelyeket alkalmazni is tudtak.

A pályázati program eredménye, hogy a két iskola közötti kapcsolat kialakulása megkezdődött, ez majd hosszú távú eredményekben mutatkozhat meg.

atjarhato03 atjarhato02 atjarhato01