Aktuális

2017. november 20-24-ig 20 tanuló Csíkszeredába utazik a “Határtalan program” keretében.


2017. novemberében (13 – 17. között) Kispéter Olga, Dékány László és Temesvári Gábor kollégánk utazik a franciaországi Brestbe 5 napra szakmai tanulmányi útra az ERASMUS + pályázat keretében.


2017. november 6 – december 17-ig a finnországi Tamperébe utaznak tanulóink 6 hetes szakmai gyakorlatra az ERASMUS + pályázat keretében: Kapocsi Balázs 10.HP, Asztalos Sándor és Szűcs Adrián 11.H, Sipka Andor 11.P. Andrási Szabolcs és Törőcsik Kitti XV. osztályos tanulók.


2017. május 22-én 14:45-től az ERASMUS + program keretében Finnországban járt kollégáink – Csabáné Neogradi Irén, Vekety László, Zelenka Ferenc – úti-és élménybeszámolót tartottak a tantestületnek.  Az esemény végén finom finn édességeket – kardamommal ízesített kalácsot és marcipános, mazsolás tekercset – kóstolhattunk, melyeket Zelenka Ferenc pék kollégánk készített az iskola tanműhelyében.


2017. április 26. 14:00-tól az Erasmus+ pályázat keretében Finn- és Franciaországban szakmai gyakorlaton részt vett tanulók beszámolóit hallgattuk meg, utána termékkóstoló volt azon termékekből, melyeket kint tanultak. Az előadások színes, tartalmas képet adtak a külföldi szakmai gyakorlatok mindennapjaiból, a munkahelyekről, szabadidős programokról, élményekről.
Rövid video az eseményről a facebook oldalunkon:
https://www.facebook.com/fodor.szeged/videos/784403171721881/


A tanulók által készített francia és finn péksütemények, bagettek, húskészítmények íz világa, termékgazdagsága bemutatta a francia és finn nemzet gasztronómiájának egy pici szeletét.

2017. április 3 – 2017. április 7-ig tantestületünkből hárman – Csabáné Neogradi Irén, Vekety László, Zelenka Ferenc – a finnországi Tamperébe utaznak szakmai tanulmányi útra az ERASMUS + pályázat keretében.

2017. március 14-én a finn vendégdiákok nagyon finom grillkolbászt készítettek búcsúzóul.

finn 1 finn 3 finn 4 finn 6 finn 7 finn 8

A finn tanulók a hazautazás előtt házi disznóvágáson vettek részt Vígh Antal szakoktatónkkal.

disznó 3

disznó 4

disznó 1

 


2017. március 10.

Finn húsos 13Finn húsos 12 Finn húsos 15Finn húsos 09 Finn húsos 07
Finn tanulók dolgoznak iskolánk hústanműhelyében a 9. húsfeldolgozó osztály tanulóival.

 A franciaországi Brestben, partneriskolánkban 2017. március 10-én nyílt nap volt.

 

Magyar nap 4Magyar nap 5Magyar nap 3Szakmai gyakorlaton lévő tanulóink magyar termékekkel készültek. Rengeteg látogató látta és kóstolta meg a finomságokat.


2017. február 27-én megérkeztek tanulóink a franciaországi Brestbe az Erasmus+ pályázat keretében.
A 6 tanuló 6 hetes szakmai gyakorlatát kezdte meg pék, cukrász és húsfeldolgozó kisebb-nagyobb üzemekben. Képes beszámoló az ARCHÍVUMban tekinthető meg!
Megjelentünk a francia médiában! 
http://www.letelegramme.fr/finistere/guipavas/centre-de-formation-six-jeunes-hongrois-en-stage-04-03-2017-11421504.php


2017. február 19 – 22-ig finn oktatók látogatnak iskolánkba. A vendégekkel látogatást tettünk a Novoth Hús Kft-nél Tataházán, majd egy magángyűjteményt néztünk meg Sándorfalván.
Köszönjük a szíves vendéglátást! 
Képes beszámolónk az archívumban található.

2017. február 22-től – március 18-ig 2 finn húsfeldolgozó tanuló tölti gyakorlatát iskolánk vendégeként a tanműhelyben, a PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt-ben és a Fovata-Trade Kft-ben.


Utazás Franciaországba

A következő tanulók utaznak:
Turcsik István       10. H
Dicső Xénia           13. PC
Vígh László            10. H
Komócsin Róbert  11. HP
Kusztovszki Máté  10. H
Müller Dóra           13. PC
A francia út tartalék kiutazója: Sipka Andor 10. P

2017. 02. 27 – 2017. 04. 09. között lesznek a franciaországi Brestben.
2017. január 25-én kezdődik a diákok szakmai és nyelvi felkészítése.


Iskolánk pályázatot hirdetett a 2017 február végén kezdődő 6 hetes franciaországi partneriskolai (IFAC Brest) szakmai gyakorlaton való részvételre az ERASMUS + 2016-1-HU01-KA116-022680-as számú EU mobilitás pályázat keretében.
A szakmai gyakorlatra az alábbi osztályok tanulói jelentkezhettek:
10. H, 10. P, 11. H, 11. P, 13. PC
A kiválasztott tanulók ingyenes nyelvi felkészítésen vesznek részt.
A külföldi szakmai gyakorlat beszámít az iskolai gyakorlati óraszámba, és a résztvevők teljesítményét az EU-ban mindenhol elfogadott EUROPASS igazolvánnyal értékelik.
A kiutazó tanulóknak beszámolót kell írniuk, és tartaniuk a gyakorlaton tapasztaltakról, a francia termékek elkészítéséből.
A résztvevők utazási, megélhetési, biztosítási költségeit a pályázat fedezi.
A jelentkezés határideje: 2017. január 10-én volt.
A jelentkezők kiválasztása osztályfőnöki javaslat és a meghallgatás során dől el.
A kiválasztás szempontjai:
-          tanulmányi eredmény
-          szorgalom, magatartás
-          szaktanárok, nyelvtanár, osztályfőnök javaslatai
-          gyakorlatvezetők javaslatai
-     önértékelés, magatartás stresszhelyzetben, konfliktuskezelés módja
-          interjú eredménye a projekt management előtt
A kiválasztás pontozással történik.
A jelentkezés kizáró okai:
-          év végi bukás
-          folyamatban lévő vagy lezárt fegyelmi eljárás
-          10 vagy több igazolatlan óra
A kiutazók névsorának kihirdetése: 2017. január 20.


2016. november 17-én ( csütörtökön ) Antal Bernadett, Czankné Csatlós Éva és Vígh Antal tanár kollégáink beszámolót tartottak  a tantestület tagjainak a franciaországi tanulmányi útjukról, mely az ERASMUS + pályázat keretén belül valósult meg  2016. október 10. és 2016. október 14. között. A fényképek, videofilmek, élménybeszámolók segítségével bepillanthattunk a testvériskola mindennapjaiba.

Az úti beszámoló után korpás bagett és francia recept alapján készült májpástétom kóstolása a francia gasztronómia világába is bevezette a résztvevőket.


2016. október 29-én ünnepelte iskolánk a fennállásának 60. évfordulóját.
A jubileumi műsor után a jelenlévők a főkapuhoz sétáltak, ahol felavattuk a nemzetközi kapcsolatokat bemutató Útjelző táblát. Finnország, Franciaország és Erdély azok a helyek, ahol tanáraink, tanítványaink szakmai gyakorlatokon vesznek részt, és fogadunk tanárokat, diákokat.
A táblára felírt kilométerek alapján messze vagyunk egymástól, de lélekben, szellemiségben, célokban közel vagyunk.

60eves18-ut 60eves24-utBori Zoltán a nemzetközi kapcsolatok munkaközösség vezetője ismertette az elmúlt 10 év eseményeit, eredményeit, majd Eric Blin a francia nagykövetség szegedi tiszteletbeli konzulja mondott ünnepi beszédet. Ezután kék szalag került az Útjelző táblára a kapcsolatok megerősítésének szimbólumaként.


2016. november 7 – 2016. december 18 - ig 6 tanuló szakmai gyakorlaton vesz részt Finnországban.

Elkezdődött a nyelvi és szakmai felkészítésük.
Kiutazó tanulóink:
Kiss Ádám, Sipka Erika  13. pék-cukrász tanuló
Palotás Gergő                 11. húsfeldolgozó tanuló
Orbán Dániel                  11. pék tanuló
Gémes Martin                11. húsfeldolgozó tanuló
Balogh László                 10. húsfeldolgozó tanuló
Tartalék: Tarr Flórián    11. húsfeldolgozó tanuló


2016. október 10 – 2016. október 14-e között iskolánk 3 tanára szakmai tanulmányi úton vett részt a franciaországi Brestben az Erasmus + program keretében


2016. október 7-én találkoztak, és együtt ebédeltek Szegeden a francia nagykövettel is.

2016. október 6-án 14:00 órától francia nap (a francia tanulók gyakorlatának zárása).

francia04 francia06 francia08

Ezen az eseményen részt vettek a francia diákok, a kiutazó 3 kollégánk, a vezetőség, a nemzetközi kapcsolatok munkacsoport, a már Franciaországban járt tanulóink és a tavasszal kiutazni készülő diákjaink, az Auchan, a Szeged Nova áruház és a PICK Szeged Zrt. képviselői, valamint Eric Blin Franciaország tiszteletbeli konzulja.
A francia tanulók hazájuk jellegzetes pék- és húsipari termékeit készítették el.
A gyakorlati helyek képviselői és a francia tanulók beszámoltak az itt eltöltött időről, tapasztalatokról, közös élményekről.
A jövőbeni együttműködést mindkét fél szorgalmazta, mindenki elégedettségének adott hangot a rendezvény végén.


2016. szeptember 25 – 2016. október 8 –a között iskolánkban 11 tanuló ( 5 pék és 6 húsfeldolgozó ) és 1 kísérő tartózkodott a franciaországi Brestből. Szakmai gyakorlaton vettek részt az Auchanban, a Szeged Nova áruházban, a PICK Szeged Zrt. – ben és iskolánk tanműhelyeiben. Szabadidős programok is színesítették napjaikat. Látogatást tettek a Parlamentben, az Aquaparkban, kilátogattak a PICK Szeged edzésére, ahol a diákok személyesen találkozhattak a játékosokkal. „Francia diákok sütöttek a MOL-PICK Szegednek” címmel jelent meg egy cikk a Délmagyarország című napilapban, a cikk itt olvasható:
http://www.delmagyar.hu/sport/francia_diakok_sutottek_a_mol-pick_szegednek/2492200/

francia01 francia02 francia03