Közelmúlt eseményei

2021. Március 15.

marc.-15.A járványhelyzetre való tekintettel az idei megemlékezésünket az 1848-as forradalom és szabadságharcról digitális formában valósítottuk meg. Kérem, hogy az alábbi összefoglaló megtekintésével emlékezzünk a hősökre!

https://drive.google.com/file/

Dombovári Tamás ig. sk.


Emlékezés a kommunista diktatúrák áldozataira:

Február 25. a kommunizmus áldozatainak az emléknapja. Ezen a napon azokra emlékezünk, akik életüket vesztették éhínségben, börtönökben, kényszermunkatáborokban vagy kegyetlen kivégzések során.
Százmillióra becsülik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon. Magyarországon is százezrek vesztették életüket, és ennél is többen voltak azok, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

febr.25

A szovjet hatóságok 1947 február 25-én tartóztatták le jogellenesen, és hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Bírósági tárgyalás nélkül 25 év kényszermunkára ítélték. Közel egy évtizedet töltött börtönökben és munkatáborokban. Ez a nap volt a nyitánya annak a több évtizedes folyamatnak, melynek során – a hazánkban „ideiglenesen” állomásozó szovjet csapatok fenyegető erejére támaszkodva- a kommunisták szisztematikusan megsemmisítették a társadalom azon tagjait, akik bírálták a rendszert, vagy ellenszegültek annak. Napjainkban is csak becslések vannak a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak a számát illetően. Világviszonylatban 100 millióra, Kelet- Közép- Európában 1 millióra tehető a halálos áldozatok száma. 1945 és 1989 között több mint 70 ezer embert börtönöztek be politikai okokból Magyarországon. Az 1956-os megtorlás áldozataival együtt 714 embert végeztek ki. A Szovjetunióban összesen 65 ezer magyar gulágáldozatot tartottak nyilván. Ebben a számban nem szerepelnek a járványokban, a tranzittáborokban és az odavezető út során elhalálozottak. A magyar történészek becslése szerint a szovjet kényszermunkatáborokban elhurcolt mintegy 600 ezer magyar közül minden harmadik, vagyis 200 ezer honfitársunk vesztette életét. Jóval többre tehető azoknak a száma, akiket a kommunista diktatúra a hétköznapok valóságában testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozatai voltak azok, akiket kínzókamrákban vallattak, kínoztak meg, hosszú évekre börtönbe zártak. A rendszer áldozatai voltak azok, akiket csoport, politikai vagy vallási hovatartozás miatt üldöztek. A rendszer áldozatai mindazok, akiket hosszú évtizedeken át megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől. Rájuk is emlékezünk ezen a napon.
Emlékezzünk Zorán zenéjével: https://www.youtube.com/watch?v=QGhpoKHqW7o


Elkészült a Szent-Györgyi Agórában készített kisfilmünk, melyben a hurka és a kolbász elkészítését mutatják be végzős tanulóink: https://youtu.be/-hGIwu_dpAY

Illetve a beigli készítésről is készült kisfilmhttps://youtu.be/Xbs3xKXKJtc !