Élelmiszervizsgáló laboratórium

Iskolánkban két jól felszerelt laboratórium működik. Mindkét labor alkalmas élelmiszeranalitikai, illetve mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésére. Tanulóink kémia, biológia órán, illetve minőség-ellenőrzés gyakorlaton használják ezeket a termeket . A korszerű oktatást interaktív tábla is segíti.
Diákjaink kis létszámú csoportokban itt sajátítják el a laboratóriumi alapismereteket, alapműveleteket, különböző eszközök, műszerek, berendezések használatát.

labor1
Szakmájuknak megfelelően vizsgálják az alapanyagok, félkész- és késztermékek mikrobiológiai jellemzőit, a tápértéket és biológiai értéket adó anyagok minőségét, mennyiségét.

Fontosabb vizsgálataink:

  • sűrűségmérés
  • nedvességtartalom meghatározás
  • szárazanyag tartalom meghatározás
  • zsírtartalom meghatározás
  • fehérjetartalom meghatározás
  • szénhidráttartalom meghatározás
  • sótartalom meghatározás
  • savfok meghatározás
  • homok-, hamutartalom meghatározás
  • extrakt tartalom meghatározás
  • Nitrit-, nitrát meghatározás
  • pH mérés
  • vízvizsgálatok
  • érzékszervi bírálatok

labor2

Fontosabb műszereink, berendezéseink:

  • vegyi fülke
  • steril fülke
  • autokláv
  • termosztát
  • desztilláló berendezés
  • spektrofotométer
  • tokos kemence
  • szárítószekrény
  • Kjeldahl-féle fehérje meghatározó
  • Soxhlet zsírtartalom meghatározó
  • butirométer centrifuga
  • körpolariméter
  • konduktométer
  • pH mérő
  • vízfürdő
  • mikroszkópok
  • tára- és analitikai mérlegek